Home » Știri » Românii care ies mai devreme la pensie. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis. Ce categorie este vizată

Românii care ies mai devreme la pensie. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis. Ce categorie este vizată

Alexandru Cazacu / 16.07.2021, 16:30
Românii care ies mai devreme la pensie. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis. Ce categorie este vizată

Angajații care au lucrat cel puțin 25 de ani în industria de producție de energie termică și electrică vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare. Află în următoarele rânduri ce prevede legea promulgată de președintele României.

Românii care au lucrat în industria de producție a energiei beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Vineri, președintele Iohannis a promulgat legea care stabilește o reducere a vârstei standard de pensionare pentru angajații care au lucrat cel puțin 25 de ani în industria de producției a energiei, potrivit Agerpres.

Actul normativ care va intra în vigoare la 30 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial, vizează modificarea și completarea Legii nr. 263/2012 cu privire la sistemul unitar de pensii publice. Acesta prevede atât introducerea unor noi activități din domeniul producției energiei electrice și termice, în categoria celor care se desfășoară în condiții speciale de muncă, cât și instituirea unei noi excepții de la prevederile art. 55 alin.(1) lit.b) din lege, în acest fel stabilindu-se condițiile de pensionare pentru persoanele care și-au desfășurat activitatea în acest domeniu.

Așadar, potrivit textului, vor fi considerate locuri de muncă în condiții speciale ”activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui”.

Ce categorie de români ies mai devreme la pensie
Persoanele care au lucrat în industria producției de energie vor ieși mai devreme la pensie

Se reduce cu 13 ani vârsta standard de pensionare pentru cei care au lucrat în industria de producție a energiei

Așadar, românii care au desfășurat activitățile menționate mai sus, vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități, transmite Agerpres.

După cum am menționat anterior, prevederile legii vor intra în vigoare la 30 de zile de la data la care a actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Cum afli când poți ieși la pensie

Când pot să ies la pensie? Este cu siguranță întrebarea multor români care au ajuns în apropierea vârstei de pensionare. Dacă și tu te afli printre cei care doresc să afle când se pot pensiona, atunci trebuie să știi că poți afla acest lucru foarte ușor, printr-o metodă pusă la dispoziție de Casa Națională de Pensii Publice. În acest fel vei afla atât când poți ieși la pensie, dar și câți ani trebuie să mai cotizezi.

Mai exact, CNPP pune la dispoziția cetățenilor pe site-ul instituției o aplicație, cu ajutorul căreia românii pot afla atât anul în care se pot pensiona anticipat, dar și câți bani ar putea pierde la pensie, dacă decid să se retragă mai devreme din cadrul muncii. Aplicația Casei Naționale de Pensii Publice poate fi găsită Aici.

Ba chiar mai mult de atât, cu ajutorul acestei aplicații, românii pot calcula data pensionării anticipate, anticipate parțial sau pentru limita de vârstă strict pentru condițiile normale de muncă. Potrivit legislației, persoanele care au lucrat în condiții speciale de muncă, pot beneficia de reduceri ale vârstei standard de pensionare.