Home » Știri » Știri economice » Care este salariul minim pe economie, în 2022, în Europa. Cei mai mulți bani se dau în Luxemburg. Pe ce loc e România

Care este salariul minim pe economie, în 2022, în Europa. Cei mai mulți bani se dau în Luxemburg. Pe ce loc e România

Manolică Anca / 10.06.2022, 09:07
Care este salariul minim pe economie, în 2022, în Europa. Cei mai mulți bani se dau în Luxemburg. Pe ce loc e România

Instituțiile UE au ajuns zilele acestea la un acord pentru a se asigura că există un „salariu minim adecvat” în fiecare stat membru și pentru a consolida negocierile salariale între sindicate și companii. Iată care este salariul minim pe economie, la ora actuală, în Europa și pe ce loc se situează România.

Salariul minim pe economie, în 2022, în Europa

Europa are o geometrie variabilă pe salariul minim, în timp ce se pregăteşte să adopte directiva care o leagă de negocierea colectivă sau de o lege care defineşte suma minimă. La ora actuală, limitele sunt 332 euro pe lună în Bulgaria până la 2.256 euro în Luxemburg. Cele mai mici salarii minime pe economie sunt în ţările baltice şi în cele din estul şi centrul Europei, urmate de statele din sudul Europei.

În vreme ce cele mai mari sume, în conformitate cu standardele salariale în general şi cu costul vieţii, sunt în țările din nordul şi vestul Europei. Cu toate acestea, ţările est europene sunt cele care au înregistrat cea mai mare îmbunătăţire în ultimii 10 ani. Iar România se află printre ele, țara noastră cunoscând o creştere de 11,1%, conform datelor Eurostat.

Îmbunătăţirea a fost ceva mai limitată în statele din nord-vestul Europei dar, cu excepţia Greciei, care în ultimii 10 ani a înregistrat o scădere de 1,4%, salariile minime au crescut peste tot. În unele ţări din Europa, ponderea angajaților care câştigă salariul minim pe economie este mare, chiar dacă au existat progrese semnificative în acest sens.

În țări precum Slovenia, Bulgaria, România şi Polonia, dar şi în Franţa, în 2018, ponderea a fost de peste 10% din populaţia ocupată. În vreme ce în Belgia şi Spania nu a ajuns la 2%. Însă, între țările din Uniunea Europeană nu variază doar mărimea salariului minim naţional, ci şi relaţia acestuia cu veniturile medii. În 5 state, salariul minim se ridică la mai mult de jumătate din venitul mediu.

Schimbările din Germania

Începând cu 1 octombrie, salariul minim va creşte în Germania la 12 euro pe oră. Parlamentul a aprobat majorarea, iar această decizie va aduce o îmbunătățire considerabilă a salariilor, pentru aproape 6,2 milioane de lucrători dintr-o populaţie activă de 45,2 milioane.

Majorarea se va face în două etape: de la 9,82 la 10,45 euro pe 1 iulie şi apoi la 12 euro pe 1 octombrie.

Salariul minim pe economi, în țările din Europa
Salariul minim pe economi, în țările din Europa

Spania: Guvernul a ajuns la un acord cu sindicatele

În luna februarie, guvernul spaniol a semnat un acord cu cele două sindicate principale spaniole, Ugt şi Comisiones Obreras, stabilind salariul minim pe 2022 la 1.000 de euro pe lună timp de 14 luni (echivalentul a 1.167 de euro în douăsprezece luni). Este o creștere cu 35 de euro faţă de anul trecut.

Din 2016 până în prezent, valoarea salariului minim a crescut cu 52,6% de la 655 la 1.000 de euro.

Salariul minim pe economie în Europa. Luxemburg, în capul listei, cu cel mai mare salariu minim

Cu salariul minim de peste 2.000 de euro pe lună, Luxemburg se află pe primul loc în Europa la acest capitol. Acest venit este supus la două tipuri de ajustare: prima, prin modificări automate în concordanţă cu modificările costului vieţii, calculate pe baza modificărilor observate în indicele preţurilor de consum, iar a doua depinde de creşterea economiei şi caută să asigure că angajații cu salariul minim beneficiază de creşterea economică.

Guvernul este obligat prin lege să înainteze Camerei Deputaţilor un raport despre evoluţia condiţiilor economice şi a veniturilor din doi în doi ani, care poate veni la pachet și cu un proiect de lege pentru majorarea salariului minim, potrivit Mediafax.