Home » Știri » Știri economice » Câți bani câștigă un consultant fiscal în România și cum poți să practici această meserie

Câți bani câștigă un consultant fiscal în România și cum poți să practici această meserie

Manolică Anca / 17.09.2021, 15:44
Câți bani câștigă un consultant fiscal în România și cum poți să practici această meserie

În România, există peste 5.500 de consultanți fiscali care lucrează pe cont propriu și peste 400 de societăți de consultanță fiscală. Dacă și tu ești interesat de partea financiară, află din acest articol câți bani câștigă un consultant fiscal la noi în țară și cum poți ajunge să profesezi în acest domeniu.

Câți bani câștigă un consultant fiscal în România

Profesia de consultant fiscal este una liberală, care parte din categoria profesiilor reglementate prin lege. Activitatea se poate desfășura atât individual, cât și în cadrul unei societăți de consultanță fiscală. După cum îi spune și denumirea, în mod evident, această meserie se ocupă de toate chestiunile sensibile legate de sistemul fiscal.

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot beneficia din partea unui consultant financiar de expertize judiciare și extrajudiciare, consultanță ori de asistență în cazul contribuabililor care sunt controlați de ANAF sau care pur și simplu nu reușesc să se descurce cu problemele cu administrația fiscală.

Câți bani câștigă un consultant fiscal în România. În cazul acestor persoane care lucrează în domeniul financiar şi al investiţiilor, salariul variază pentru majoritatea lucrătorilor. În funcție de anii de experiență, angajator și diverși alți factori, un salariu poate porni de la 2.870 de lei și poate depășit 6.500 de lei pe lună în 2021.

Cum poți să practici această meserie

Cei interesați să devină consultanți fiscali, trebuie să promoveze un examen organizat de Camera Consultanţilor Fiscali (CCF) în baza unui regulament aprobat de Consiliul Superior și publicat în Monitorul Oficial, Partea I, și să devină membri cu acte în regulă în această instituție.

Cum devii consultant fiscal în România
Cum devii consultant fiscal în România

Doritorii care vor să dobândească calitatea de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent se pot înscrie la examenul din data de 6 noiembrie 2021. Examenul din acest an se va desfăşura în mediul online, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Modalitatea de desfăşurare a examenului va fi publicată pe site-ul Camerei Consultanţilor Fiscali cu cel puţin 15 zile înainte de data susţinerii.

Înscrierile la examen se fac în  perioada 27 septembrie 2021 – 15 octombrie 2021 pe site-ul www.ccfiscali.ro, iar dosarele se transmit, în aceeaşi perioadă, prin servicii poştale cu confirmare de primire sau direct, la adresa: Str. Alexandru Constantinescu nr. 61, sectorul 1, municipiul Bucureşti. Iată ce acte trebuie să dețină dosarul de înscriere:

  • cererea de înscriere la examen (Anexa 2 din Hotărârea CCF nr. 11/2021, pentru consultanţi fiscali, respectiv Anexa 3 din Hotărârea CCF nr. 11/2021, pentru consultanţi fiscali asistenţi)
  • declaraţia de informare şi de acceptare a operaţiunilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal de către Camera Consultanţilor Fiscali, care poate fi descărcată de pe site-ul Camerei Consultanţilor Fiscali;
  • Curriculum Vitae;
  • diploma de studii superioare, în copie legalizată, precum şi copii legalizate ale actelor doveditoare, în cazul schimbării numelui;
  • carnetul de muncă, în copie certificată de angajator sau în copie legalizată, după caz, adeverinţă eliberată de angajator, adrese eliberate de asociaţiile profesionale din care fac parte, în cazul profesiilor liberale;
  • actul de identitate, în copie;
  • cazier judiciar;
  • cazier fiscal;
  • adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie care să ateste că este clinic sănătos;
  • două fotografii 2/3 cm.