Home » Utile » Declarația unică 2021. Tot ce trebuie să știi despre formularul pe care îl completezi. Detaliul la care e bine să fii atent

Declarația unică 2021. Tot ce trebuie să știi despre formularul pe care îl completezi. Detaliul la care e bine să fii atent

Alexandru Cazacu / 24.05.2021, 12:52
Declarația unică 2021. Tot ce trebuie să știi despre formularul pe care îl completezi. Detaliul la care e bine să fii atent

Declarația unică 2021. Termenul până la care contribuabili trebuie să depună declarația unică este data de 25 mai. În continuarea articolului îți vom spune tot ce trebuie să știi despre formularul care trebuie completat.

Declarația unică 2021. Tot ce trebuie să știi despre formularul pe care îl completezi

După cum spuneam, declaraţia unică se completează şi se depune, până marți, 25 mai 2021. Același termen este valabil și pentru plata impozitului pe venit, dar și al contribuțiilor sociale.

Potrivit unui comunicat de pe site-ul ANAF, declarația unică este depusă de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Dacă te afli printre cei care nu au depus încă formularul, trebuie să știi că la completarea formularului este bine să ai în vedere o serie de lucruri. Cei de la hotnews.ro, au realizat un ghid un ghid în acest sens, cu ajutorul consultantului fiscal Cornel Grama. Mai departe îți prezentăm câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre declarația unică.

  • Contribuabilii trebuie să știe că, nu există bonificații pentru că nu au fost incluse în buget.
  • De asemenea, este recomandat să fie atenți la Declarația Unică precompletată, dacă au primit acest formular de la ANAF. Contribuabilii pot ajunge să plătească de două ori CAS și CASS. La fel, și dacă debifează anumite căsuțe pe acesta. Prima data trebuiesc șterse sumele acelea, apoi se debifează. Indicat ar fi ca declarația să fie completată de la zero, recomandă Cornel Grama.
  • În declarația unică există o secțiune pentru persoanele care au primit indemnizații de șomaj tehnic sau au beneficiat de reducerea timpului de lucru. Este important să menționăm că pentru aceste sume primite se plătește CAS, CASS și impozit pe venit, însă nu se iau în considerare la globalizarea activității independente. Așadar, impozitarea acestora pe partea de impozit și contribuții se va face separat. De asemenea, nu intră nici în plafonul de 12 salarii pentru a plăti CAS și CASS.
  • Secțiunea de pe site-ul ANAF de unde contribuabilii pot descărca Declarația Unică 2021.
  • Declarația unică poate fi depusă în format hârtie la registratura organului fiscal sau prin poştă, online prin Spațiul Privat Virtual sau prin e-guvernare.
Declarația unică 2021. Tot ce trebuie să știi despre formularul pe care îl completezi
Declarația unică 2021. Tot ce trebuie să știi despre formularul pe care îl completezi

ANAF pune la dispoziție modelele pentru completarea declarației unice

Ca să le vină în ajutor celor care trebuie să depună declarația unică în 2021, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus la dispoziţie mai multe modele pentru completarea formularului, respectiv în cazul:

  • persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse în sistem real;
  • persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse la norma de venit;
  • persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contracte de închiriere în lei şi valută);
  • persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contract de închiriere în lei);
  • persoanelor fără venituri care optează pentru plata contribuţiei la sănătate.

Așadar, cei care nu au completat încă declarația unică 2021, pot descărca gratuit modelele de completare de pe site-ul ANAF din Secţiunea asistenţă pentru contribuabili.