Legea Nordis, propunerea legislativă care vizează protejarea clienților dezvoltatorilor imobiliari, urmează să fie dezbătută și supusă votului în plenul Senatului luni, 14 aprilie, potrivit informațiilor publicate pe site-ul instituției.
Proiectul de lege prevede ca dezvoltatorii să poată promite vânzarea de locuințe doar după ce sunt îndeplinite o serie de condiții stricte: notarea autorizației de construire în cartea funciară, realizarea preapartamentării pentru condominiile viitoare și deschiderea cărților funciare pentru unitățile individuale, considerate „bunuri viitoare”. Aceste măsuri sunt reglementate în conformitate cu Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996.
Citeşte şi: Lista celor mai mari amenzi pentru românii care stau la bloc. Ce să eviţi pentru a nu fi sancţionat
Totodată, promisiunile de vânzare, de cumpărare sau cele bilaterale între părți vor putea fi încheiate doar în formă autentică și doar după ce a fost notată autorizația de construire în cartea funciară și a fost obținut extrasul de autentificare pentru unitatea respectivă.
Avansul plătit de cumpărător, plafonat
Un alt amendament important introdus de comisiile juridică și de administrație ale Senatului limitează avansul pe care un cumpărător îl poate plăti. Astfel, avansul maxim permis este de 15% din prețul total al imobilului, după obținerea autorizației de construcție.
Banii plătiți ca avans vor fi depuși într-un cont bancar deschis pe numele dezvoltatorului, într-o monedă aleasă de client, și vor putea fi folosiți exclusiv pentru lucrările aferente dezvoltării imobiliare. De asemenea, sunt stabilite praguri clare pentru sumele pe care dezvoltatorul le poate solicita în funcție de stadiul lucrărilor:
15% la semnarea promisiunii de vânzare,
încă 25% la finalizarea structurii de rezistență,
și încă 25% la terminarea instalațiilor.
Măsuri pentru prevenirea dublei promisiuni și a deturnării fondurilor
O altă prevedere importantă este că, odată ce o promisiune de vânzare este înscrisă în cartea funciară, dezvoltatorul nu mai poate promite același apartament mai multor persoane, reducând astfel riscul unor înșelăciuni imobiliare. În plus, utilizarea banilor clienților în alte scopuri decât construcția imobilelor va fi sancționată cu o amendă de până la 1% din cifra de afaceri a dezvoltatorului.
Senatul este prima cameră sesizată în privința acestui proiect de lege, iar decizia finală va aparține Camerei Deputaților, care are rol decizional.