Potrivit unui studiu realizat de Bestjobs România, nu mai puțin de 8 din 10 salariați români iau în calcul să muncească și după ce se pensionează, din cauză că salariul net pe care îl încasează, nu le permite să facă destule economii pentru vârsta pensionării. Ei bine, în acest caz, trebuie să menționăm faptul că în anumite situații, legislația actuală permite cumulul pensiei cu salariul.
După cum stabilește Legea 263/2010, persoanele care se pensionează la limita de vârstă pot primi în același timp cu pensia și venituri din salarii sau activități independente. Mai exact, acestea pot primi bani din activități ca persoane fizice autorizate, drepturi de autor, chirii, dividende, jocuri de noroc și altele.
Pe de altă parte, cei care se pensionează anticipat sau anticipat parțial pot să cumuleze veniturile din pensie doar cu cele din activitățile independente. Așadar, persoanele pensionate anticipat care primesc salarii sau venituri din funcții elective, indiferent de valoarea lor sau numărul de ore lucrate, rămân fără pensie, potrivit avocatnet.ro.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Totodată, cei care beneficiază de pensie de invaliditate pot cumula veniturile în funcție de gradul de invaliditate. Adică, persoanele cu gradele I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, ci doar cu venituri din activități independente. În schimb, pe lângă pensia de invaliditate, cei cu gradul al III-lea pot obține atât venituri din activități independente, cât și din salarii, în limita a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă.
Ei bine, regulile cu privire la cumulul pensiei cu salariul, în privința celor pensionați pentru limita de vârstă și cei anticipați, ar putea să se schimbe în viitorul apropiat.
Deocamdată, legea actuală a pensiilor nu face nicio diferență între pensionarii-salariați în sectorul bugetar și cel privat. Cu toate acestea, pe circuitul legislativ al Parlamentului se află un proiect de lege inițiat și adoptat de Guvern prin care se urmărește interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru bugetarii care au atins limita de vârstă.
Evident, pentru a putea fi aplicat, proiectul de lege trebuie să treacă și de Parlament. Prin acesta, bugetarii vor avea dreptul să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani, deci, după ce îndeplinesc condițiile de pensionare, fără a avea nevoie de acordul angajatorului. Chiar dacă optează să rămână în câmpul muncii, bugetarii vor putea să renunțe oricând la salariu și să opteze pentru pensie.
De asemenea, în termen de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a proiectului de lege menționat anterior, bugetarii care au ieșit deja la pensie și care lucrează încă la stat vor fi nevoiți să opteze, în scris, pentru continuarea activității sau pentru primirea pensiei. În concluzie, aceștia nu vor mai putea cumula pensia cu salariul de stat, ci vor alege doar unul dintre aceste două venituri.