Home » Știri » Cumulul pensiei cu salariul, în România. Ce prevede legea adoptată de Guvern

Cumulul pensiei cu salariul, în România. Ce prevede legea adoptată de Guvern

Alexandru Cazacu / 10.06.2021, 10:45
Cumulul pensiei cu salariul, în România. Ce prevede legea adoptată de Guvern

Noi informații despre cumulul pensiei cu salariul, în România. Guvernul a adoptat miercuri, proiectul de lege potrivit căruia, pensia nu poate fi cumulată cu salariul. De asemenea, potrivit legii, angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, dacă doresc acest lucru.

Cumulul pensiei cu salariul, în România. Ce prevede legea adoptată de Guvern

În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul a adoptat legea care interzice cumulul pensiei cu salariul. Așadar, angajații din sectorul public care primesc și pensie sunt obligați ca în 30 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi să aleagă între a-și continua activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau să rămână la pensie și se suspendă contractul de serviciu.

”Se pot pensiona oricând în intervalul de până la împlinirea vârstei de 70 de ani. În sectorul public, pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public au obligația ca în termen de 30 de zile să opteze”, a declarat Raluca Turcan, la sfârșitul ședinței de Guvern.

Ce categorii vor putea cumula pensia cu salariul

Potrivit ministrului Muncii, au fost introduse câteva excepții la această regulă. Mai exact. este vorba despre persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele care au durata mandatului definită de Constituție și s-a mers pe această variantă pentru ca legea să fie constituțională. De asemenea, Raluca Turcan a precizat că interzicerea cumului pensiei cu salariu este valabilă doar pentru persoanele care activează în sistemul public.

Așadar, unii bugetari sunt exceptați de la această interzicere a cumulării pensiei cu salariul de stat. Printre aceștia se numără aleșii locali, parlamentarii, membrii CCR și cei ai Curții de Conturi. Mai exact, potrivit proiectului de lege, vor putea cumula pensia cu salariul următoarele categorii:

  • persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție;
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora;
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate;
  • membrii Academiei Române;
  • asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Cumulul pensiei cu salariul, în România
Cumulul pensiei cu salariul, interzis în România

Ce trebuie să facă angajatorii

Potrivit Ralucăi Turcan, proiectul adoptat de Guvern și care va fi trimis în Parlament pentru dezbatere și adoptare, prevede şi unele obligaţii pentru angajatori, dar şi unele sancţiuni pentru neîndeplinirea acestora.

Mai exact, este vorba despre: informarea salariaţilor cu privire la drepturile pe care le au prin acest act normativ; încetarea raporturilor de muncă dacă se constată neîndeplinirea de către angajat a obligaţiei de a opta între pensie şi salariu în termenul prevăzut, cu o sancţiune de 100.000 lei; informarea casei de pensii competente asupra situaţiei celor care au optat pentru menţinerea în activitate într-un termen de 30 de zile de la exprimarea opţiunii, sub sancţiunea unei amenzii de 10.000 lei.