Home » Știri » Știri economice » Cod rutier 2021. În cât timp expiră punctele de penalizare și ce trebuie să știi

Cod rutier 2021. În cât timp expiră punctele de penalizare și ce trebuie să știi

Manolică Anca / 30.03.2021, 12:12
Cod rutier 2021. În cât timp expiră punctele de penalizare și ce trebuie să știi

Cod rutier 2021. În cât timp expiră punctele de penalizare date de Poliția Rutieră în acest an și ce valoare are punctul-amendă. Iată tot ceea ce trebuie să știe un șofer care circulă pe drumurile publice din România.

Cod rutier 2021. În cât timp expiră punctele de penalizare

Și noul Cod rutier din 2021 prevede că șoferului declarat vinovat de săvârșirea unei contravenții, odată cu aplicarea sancţiunii principale, i se mai aplică și un număr de puncte de penalizare ca sancţiune complementară. Legea este destul de clară în această privință. Drept urmare, în cazul în care un șofer acumulează 15 puncte de penalizare, is e suspendă dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Puncte se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției. Iată ce se arată mai exact în noul Cod rutier 2021:

1. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:

  • pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare;
  • pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

2. În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai savârșește, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou, o nouă faptă, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
3. În cazurile prevăzute la pc. 1 și 2 hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se comunică titularului în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții.
4. Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției.
5. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment.

Cod rutier 2021. 15 puncte de penalizare atrag după sine suspendarea permisului pe o perioadă de 30 de zile
Cod rutier 2021. În cât timp expiră punctele de penalizare

În practică, mulți confundă punctele de penalizare cu punctele-amendă. Diferenţa este însă una clară: punctele de penalizare reprezintă o sancţiune complementară ce însoţeşte sancţiunea principală cu avertismentul sau amenda,iar punctul-amendă este unitatea de calcul pentru stabilirea cuantumului amenzilor contravenţionale la regimul circulaţiei.

Cât costă punctul de amendă în 2021

Punctul-amendă reprezintă 10% din valoarea salariul minim. Cum în ultimii ani salariul minim a tot crescut, guvernele anterioare au decis să oprească această creștere a punctului-amendă. Astfel, valoarea acestuia fost plafonată la valoarea 145 de lei. Dacă el ar fi corelat la salariul minim pe economie, atunci ar trebui să fie de 223 de lei, la acest moment.

Cod rutier 2021. Având în vedere decizia de a se plafona punctul-amendă, iată, în funcție de clasele de sancțiuni, ce amenzi plătesc șoferii pentru contravențiile rutiere:

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Persoanele fizice pot primi amenzi doar din clasele I-IV, clasa a V-a de sancţiuni fiind valabilă doar pentru companii.