Home » Știri » Știri economice » După cât timp e bine să-ți schimbi jobul. Care este perioada ideală în opinia experților

După cât timp e bine să-ți schimbi jobul. Care este perioada ideală în opinia experților

Cojocaru Cristian / 02.11.2021, 15:55
După cât timp e bine să-ți schimbi jobul. Care este perioada ideală în opinia experților

Experții în domeniu vin cu o clarificare în ceea ce privește perioada de timp care trebuie să treacă înainte să îți schimbi jobul. Află ce au constatat acești experți în cazul anumitor generații.

La cât timp este recomandat să îți schimbi jobul

Milenialii, cei născuți între 1981 și 1996 sunt considerați ca fiind generația care rămân la același loc de muncă pentru o perioadă lungă de timp și totodată și cei care nu rămân prea mult la un loc de muncă, căutând în permanență un altul. Generația Z, cei care sunt născuți în perioada 1997 – 1999 se pare că urmează același exemplu, schimbându-și locurile de muncă și mai repede decât generația anterioară.

Potrivit unor date noi de pe site-ul de cariere CareerBuilder, se arată faptul că, în timp ce milenialii petrec în medie doi ani și nouă luni într-un anumit rol. Cei din Generația Z rămân în medie doi ani și trei luni. Ambele au durate considerabil mai scurte decât generațiile anterioare. Generația X, cei născuți între 1965 și 1980 rămân în medie cinci ani și două luni la un loc de muncă, iar Baby Boomers, cei născuți între 1946 și 1964 rămân în medie opt ani și trei luni.

Există mai multe motive pentru care tinerii decid să treacă mai repede de la un post la altul. Factorii economici intră în joc, precum Marea Recesiune din 2007 și faptul că Generația Z au intrat abia recent pe piața muncii și nu au avut suficient timp pentru a rămâne mai mult de doi sau trei ani într-un anumit rol.

Durata ideală, în ceea ce privește creșterea personală și perspectivele de viitor, ar putea fi de aproximativ doi ani, spune Angelina Darrisaw, antrenor de carieră și fondator și CEO al C-Suite Coach.

”Vrei să-ți oferi oportunitatea de a stabili obiective împreună cu managerul tău, de a urmări progresul asupra acestor obiective și de a vedea dacă ai făcut într-adevăr progresul. Doi ani oferă mai mult spațiu și mai multă oportunitate de a vedea asta în detaliu”, spune ea.

Totuși, dacă dorești să obții mult de la locul de muncă, țineți minte că ”de obicei, acest lucru nu poate fi realizat în mai puțin de un an”, a mai adăugat aceasta.

schimbi jobul
Ai grija ca sanatatea ta mintala sa fie mai presus de job

Cum îți dai seama că este momentul să cauți un nou loc de muncă

Atingerea acestui punct de doi ani te poate ajuta să-i demonstrezi angajatorului că poți îndeplini sarcinile care ți-au fost date și să-ți deschizi oportunități în cadrul companiei. De asemenea, acești doi ani îți pot oferi o serie de proiecte noi și experiență de enumerat pe CV și pe contul tău de LinkedIn.

Dacă te trezești în căutarea unor roluri noi chiar înainte de a atinge pragul de doi ani, ar putea fi timpul să-ți pui câteva întrebări. „Ești plictisit? Crești? Nu înveți abilități noi? Nu este loc de promovare?” spune Kim Perell, autoarea cărții „Jump: Dare to Do What Speries You in Business and Life”.

Indiferent care ar fi motivele pentru care ai dori să îți schimbi jobul, cum ar fi adăugarea de noi responsabilități în rolul pe care îl ai pentru a dobândi un nou set de abilități, discută acest lucru cu șeful tău. S-ar putea să obții mult mai multe lucruri din poziția pe care o ai în prezent decât îți poți da seama.

Dacă descoperi cu adevărat că te-ai plafonat în ceea ce înseamnă jobul tău și acesta nu îți mai aduce mulțumiri și totodată nici nu mai oferi randament la rândul tău, poate ar fi timpul să iei în serios schimbarea jobului. Dacă motivul pentru care cauți o nouă oportunitate este că sănătatea ta mintală suferă la locul de muncă, totuși, locul de muncă chiar nu merită.