Home » Știri » Știri economice » Harta salariilor din IT&C în România. Care este salariul mediu și în ce oraș din țară se câștigă cel mai bine

Harta salariilor din IT&C în România. Care este salariul mediu și în ce oraș din țară se câștigă cel mai bine

Cojocaru Cristian / 03.02.2022, 14:29
Harta salariilor din IT&C în România. Care este salariul mediu și în ce oraș din țară se câștigă cel mai bine

Salariile din România diferă în funcție de postul ocupat, calificările pe care angajații le au, dar și orașul în care ocupă respectivul post. Cu toate acestea, sunt câteva domenii în cadrul cărora angajații primesc salarii mai apropiate de cele europene, iar unul dintre aceste domenii este IT&C. Află care este nivelul salariilor din IT&C și care sunt orașele în care angajații primesc cele mai bune remunerații.

Care este nivelul salariilor din IT&C

Este deja cunoscut faptul că persoanele care lucrează în domeniul IT au un salariu decent. Astfel, aceștia primesc câteva mii de lei, în timp ce alții depășesc suma de 10.000 de lei, în funcție de experiență, calificări și postul ocupat. Astfel, salariile angajaților din Cluj dina cest domeniu care se poate lăuda cu 22.000 de specialiști, au ajuns la o medie de 7.700 de lei net lunar în anul 2020. Această cifră reprezintă o creștere cu 9 puncte procentuale în comparație cu cea din anul 2019.

La nivelul Capitalei acolo unde se regăsește jumătate din angajații industriei la nivel național, estimată la 100.000 de angajați, salariul mediu net lunar a fost de 7.000 de lei în anul 2020. Acest lucru reprezintă că salariile au scăzut cu 9% în comparație cu orașul Cluj, potrivit datelelor centralizate ale ZF.

„Angajaţii din IT din Cluj sunt mai bine plătiţi din mai multe motive. În primul rând, ţine de disponibilitatea de resurse, pentru că numărul de specialişti IT din Cluj e mai mic decât în Capitală. În al doilea rând, costul vieţii din Cluj este cel mai ridicat din ţară, iar pentru a fi atractivi pentru candidaţi, angajatorii trebuie să ia în calcul acest aspect. De asemenea, în Cluj avem o abundenţă de proiecte, ultimii doi ani au fost foarte intenşi pentru industria de IT, toată lumea s-a îndreptat spre digitalizare şi de nevoie, în contextul pandemic”, a explicat Andrei Kelemen, CEO al Cluj IT Cluster.

salariilor IT&C
Cluj se poate lauda cu cele mai bune salarii din domeniul IT&C

Numărul actual de angajați din industria IT

Companiile de IT din țară continuă să facă angajări în masă, iar acest lucru îl dovedesc cifrele anului 2020 în care peste 6.000 de noi angajări au fost efectuate. În prezent, numărul acestora la nivel național depășește 200.000. Cu toate acestea, în anul 2020 au fost făcute mai puține angajări în comparație cu anii anteriori pandemiei. Potrivit Institutului Național de Statistică, numărul mediu anual de noi angajați din indsutria IT a ajuns la 10.000.

„A fost o tendinţă naturală a com­paniilor de a se conserva, pentru că, neştiind ce urmează, au avut o rezervă în materie de noi angajări, inclusiv în IT. Pe de altă parte, acolo unde au fost angajări la nivelul multi­naţio­nalelor, o parte din angajaţi au lu­crat din România pentru firmele-ma­­mă din alte ţări pentru a ajuta la această transformare digitală, iar aceste două componente – rezerva în a face multe angajări şi transferul unor an­­gajaţi – au făcut ca dinamica anga­jărilor din IT să fie mai redusă în 2020 faţă de cea din alţi ani“, a explicat Mih­nea Costoiu, rectorul Universităţii Poli­tehnica din Bucureşti.

În continuare, acesta este unul dintre cele mai căutate domenii de către tineri și nu numai. Nenumărate companii din domeniu postează zilnic anunțuri de angajare, fiind nevoie de tot mai mulți specialiști în IT.