Home » Știri » Știri economice » Legea pensiilor 2022. Cine sunt românii care pot beneficia de o nouă pensie și în ce condiții

Legea pensiilor 2022. Cine sunt românii care pot beneficia de o nouă pensie și în ce condiții

Cojocaru Cristian / 10.03.2022, 17:54
Legea pensiilor 2022. Cine sunt românii care pot beneficia de o nouă pensie și în ce condiții

Legea pensiilor a fost modificată, astfel că o anumită categorie de români pot beneficia de o nouă pensie. De asemenea, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că aplicația care permite trimiterea documentelor de informare în format electronic a devenit funcțională.

Legea pensiilor a fost actualizată

Românii care au lucrat peste graniță vor putea beneficia de două pensii pe lună. Aceștia vor putea încasa astfel atât pensia din România cât și pe cea din țara în care au lucrat. Un alt aspect important este faptul că românii vor putea transmite cu o mai mare ușurință documentele, începând cu acest an.

Potrivit Casei Națioanle de Pensii Publice (CNPP) aplicația care permite transmiterea documentelor în format electronic a devenit funcțională începând cu data de 21 februarie 2022. Astfel, CNPP a transmis faptul că această procedură prevere utilizarea unei cereri standard care poate fi descărcată, compeltată și semnată în mod electronic. După caz, aceasta poate fi transmisă prin Portal prin accesarea secțiunii „Depunere cereri și documente”.

De asemenea, CNPP a mai comunicat faptul că pentru trimiterea documentului de informare cu ajutorul Portalului, cererea va fi adăugată în Portal numai prin contul personal al beneficiarului. O altă noutate în ceea ce privește legea pensiilor constă în faptul că românii care au muncit în străinătate vor putea beneficia de două pensii lunare.

Așadar, aceștia vor încasa banii atât din România cât și din țara în care au lucrat, în special țările care aparțin blocului comunitar, precum Italia, Spania sau Germania. În Torino a fost susținută o sesiune de informare cu privire la drepturile și obligațiile lucrătorilor români din Italia.

Această discuție a avut ca subiect pensia comunitară din Italia. Consilierul diplomatic Andrei Sfîrloagă care este atașat pe probelem de muncă și sociale la Ambasada României la Roma a venit cu explicația potrivit căreia românii vor putea încasa pensia comunitară, astfel că cei mai importanți sunt anii de lucru atât din străinătate cât și din România. Această pensie comunitară poate fi obținută în două etape, potrivit condițiilor celor două țări.

„Nu trebuie să îndepliniți cerințele de pensionare în ambele state simultan. Dumneavoastră depuneți cererea de pensionare în statul în care aveți domiciliul și dacă îndepliniți cerințele obțineți pensia. Ulterior o veți obține și de la celălalt stat, în momentul în care veți îndeplini condițiile.”, a spus Andrei Sfîrloagă.

legea pensiilor
Cei care au lucrat in strainatate vor putea beneficia de doua pensii

Care este diferența între stagiile de cotizare

Așadar, femeile se pot pensiona la vârsta de 63 de ani, în timp ce bărbații vor putea face acest lucru atunci când vor împlini vârsta de 65 de ani. În Italia, lucrurile stau puțin diferit deoarece toți angajații se pot pensiona la vârsta de 67 de ani, astfel că stagiul de cotizare este diferit în cele două țări.

În România sunt ceruți 15 ani vechime în timp ce în Italia sunt necesari 20 de ani vechime. Potrivit consilierului diplomatic, cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet pevăzut de lege, acesta fiind de 35 de ani, ei vor putea beneficia de pensionarea anticipată. Ea se poate oferi cu 5 ani înainte de pensionare.

„Deci dacă un bărbat a lucrat și a adunat 43 de ani, 35 plus 8 minim, mai devreme decât cei 65 de ani, atunci poate cere pensie anticipată mai devreme, dar nu cu mai mult decât 5 ani. În Italia pensia anticipată se acordă după 42 de ani și 10 luni de cotizare la bărbați, 41 de ani și 10 luni la femei”, a mai explicat acesta.

Angajații care doresc acest lucru, vor trebui să depună cererea în țara pe teritoriul căreia locuiesc. Ei vor trebui să se asigure că dosarul este complet și că acest conține toate actele necesare, de asemenea, corecte.

„Una din greșelile frecvente pentru cei care au lucrat în ambele țări este aceea că depun cererea de pensionare în alt loc decât cel de rezidență. De exemplu, multe persoane merg în vacanță în România și depun acolo cerere de pensionare. Din verificări rezultă apoi că ultimul loc de muncă și domiciliul sunt în Italia, acolo unde trebuia depusă inițial cererea și așa se produc blocajele. Pot fi revendicate pentru un maxim de 5 ani de la data de la care se face solicitarea”, a explicat atașatul de muncă de la Ambasada României.