Home » Știri » Știri economice » Noua Casă 2022. Cine sunt românii care pot beneficia de acest program și ce valoare maximă se acordă

Noua Casă 2022. Cine sunt românii care pot beneficia de acest program și ce valoare maximă se acordă

Cojocaru Cristian / 13.02.2022, 17:36
Noua Casă 2022. Cine sunt românii care pot beneficia de acest program și ce valoare maximă se acordă

Programul Noua Casă va continua și în anul 2022, după cum a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Acesta a afirmat că a semnat documentele necesare pentru pregătirea demersurilor. Află care sunt românii care vor putea beneficia de program, dar și care sunt noile condiții de acordare a creditelor.

Programul Noua Casă 2022 va continua

Ministrul Finanțelor a anunțat în data de 11 februarie 2022 în cadrul unei conferințe de presă faptul că a semnat continuarea programului „Noua Casă” pentru acest an. În 2022 plafonul alocat va fi același cu cel de anul trecut.

„Astăzi am semnat şi continuarea programului ‘Noua Casă’, acordarea plafonului pe acest an, care se va menţine la nivelul de anul trecut în primă fază şi, în funcţie de evoluţia programelor, de fapt la toate, în funcţie de evoluţia programelor, vom suplimenta plafoanele”, a afirmat Adrian Câciu.

Conform FNGCIMM, plafonul alocat programului Noua Casă pentru anul 2022 va fi în valoare de două miliarde de lei. Acest program are drept scop facilitarea accesului persoanelor fizice la achizția unei locuințe prin contractarea unui credit garantat de stat. Acest program este destinat tuturor românilor care doresc să își cumpere o locuință nouă, însă acestea trebuie să întrunească o serie de condiții.

Așadar, beneficiarul nu trebuie să mai dețină un alt imobil, atât el cât nici împreună cu soțul sau soția. De la această regulă fac excepție persoanele care dețin o proprietate cu o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați. Cea de-a doua condiție constă în faptul că beneficiarul poate să achiziționeze doar o singură locuință prin programul Noua Casă 2022.

A treia condiție prevede faptul că proprietarul trebuie să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul. Pentru ca aceste informații să fie verificate, proprietarii vor trebui să predea o declarație pe propria răspundere. Totodată, solicitantul creditului trebuie să dispună de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care urmează să o achiziționeze.

noua casă 2022
Avansul minim obligatoriu a fost schimbat in cadrul programului Noua Casa 2022

Schimbările aduse în cadrul programului

Programul Noua Casă din anul 2022 prevede și anumite schimbări. Așadar, avansul minim obligatoriu va diferi în acest an în funcție de prețul de achiziție al imobilului, astfel:

  • în cazul unei locuințe a cărui preț este de maxim 70.000 de euro, avansul minim obligatoriu va fi de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%:
  • în cazul unei locuințe a cărui preț este cuprins între 70.001 – 140.000 de euro, avansul minim obligatoriu va fi de 15%, în timp ce procentul maxim de garantare este de 60%.

În cadrul programului Noua Casă 2022 pot fi achiziționate și locuințe cu o valoare mai mare de 140.000 de euro, doar că în acest caz, proprietarul va trebui să achite diferența de preț din alte surse de venituri. În prezent, se află în lucru un alt program care are drept scop susținerea economiei, fiind vorba despre prgramul IMM Prosumer.

„Acest program, care va fi finanţat dual, pe de o parte din fonduri ale statului român, garanţii, acordate pentru credite, dar şi din fonduri europene din Fondul de modernizare, va asigura companiilor posibilitatea de a achiziţiona şi monta panouri fotovoltaice şi de a deveni prosumeri, până la urmă furnizori de energie, dincolo de a-şi asigura independenţa energetică. Este un program foarte aşteptat şi cred că săptămâna viitoare va fi promovat”, a spus ministrul Finanțelor, potrivit Agerpres.

De când a fost lansat programul în anul 2009 și până la sfârșitul lunii decembrie 2021, în total au fost acordate 321.073 de garanții și promisiuni de garantare a căror valoare totală ajunge la 29,90 de miliarde de lei.