Home » Știri » Știri economice » O nouă pensie în România. În ce condiții se va putea beneficia de ea

O nouă pensie în România. În ce condiții se va putea beneficia de ea

Manolică Anca / 18.04.2022, 17:13
O nouă pensie în România. În ce condiții se va putea beneficia de ea

Începând din 22 martie 2022, un nou regulament ce vizează introducerea unui sistem paneuropean de pensii personale a intrat în aplicare. În cadrul acestuia poate participa orice cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene (UE), el venind, alături de sistemele de pensii private naționale, în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale din fiecare țară UE. Iată ce presupune, mai exact, această nouă pensie în România.

Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP), o nouă pensie în România

Potrivit unui anunț al Comisiei Europene, din 22 martie, a intrat în vigoare Regulamentul UE 2019/1238 privind Produsul Paneuropean de Pensii Personale (PEPP). Acesta reprezintă o nouă formă de pensie care se aplică direct în toate țările comunitare, deci și în România.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a venit și ea cu câteva lămuriri privind modul în care va funcţiona acest nou sistem, având ân vedere faptul că a trecut puțin timp de la lansare și încă nu există înregistrat nici un operator în sistem.

Important de subliniat, în primul rând, este că noul produs va fi facultativ. Acesta se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor. PEPP este separat de sistemul public de pensii sau de sistemele de pensii private din ţările membre UE, deci şi din România.

„Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util.

Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează.”, a spus Nicu Marcu, preşedintele ASF.

PEPP este un produs de pensii portabil

Asta înseamnă că permite schimbarea reşedinţei participantului la PEPP într-un alt stat membru, fără ca el să fie nevoit să schimbe furnizorul de PEPP. În acest fel, le este facilitat cetățenilor UE dreptul de a trăi şi munci într-un alt stat membru decât cel a cărui cetăţenie o au.

PEPP, o nouă pensie în România
PEPP, o nouă pensie în România

Pentru a putea fi oferit pe piaţă, acest nou sistem de pensii va parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorităţi naţionale din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).

După ce procesul de verificare în vederea înregistrării unui PEPP va fi finalizat, EIOPA va înscrie respectivul produs în registrul public central al PEPP. Acest registru va conține informaţii referitoare la furnizorii de PEPP, precum şi lista statelor membre în care respectivul PEPP este distribuit.

PEPP în România

Așadar, cetăţenii români care lucrează în țară vor putea investi în PEPP care vor fi prevăzute în registrul public central mai sus menţionat şi care vor fi distribuite pe teritoriul României. De asemenea, cetăţenii români care lucrează pe teritoriul altor state membre UE vor putea investi în PEPP distribuite pe teritoriul respectivelor state, urmând ca, la întoarcerea în țară, să poată solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru România.

În cazul în care nu se va putea face acest lucru, participantul la PEPP va putea opta între a schimba în mod gratuit furnizorul de PEPP cu un alt furnizor de PEPP care oferă un subcont pentru România sau a contribui în continuare la subcontul în care a realizat contribuții până la acel moment.

Potrivit regulamentului, PEPP este un produs de pensie individuală, care nu ține de exercitarea unei profesii. Dar, având în vedere că ar trebui să asigure acumularea de capital pe termen lung, retragerea anticipată a sumelor de bani trebuie limitată și poate fi penalizată.