Home » Știri » Știri economice » Salariul minim net. Ce majorare ar putea să fie pentru români, de la 1 ianuarie 2022

Salariul minim net. Ce majorare ar putea să fie pentru români, de la 1 ianuarie 2022

Cojocaru Cristian / 29.09.2021, 10:38
Salariul minim net. Ce majorare ar putea să fie pentru români, de la 1 ianuarie 2022

La propunerea Guvernului, salariul minim net al românilor urmează a fi majorat începând cu luna ianuarie 2022. Care ar fi creșterea salarială propusă de către oficiali.

Salariul minim net al românilor urmează să fie majorat

Potrivit oficialilor, salariul minim brut ar urma să crească începând cu data de 1 ianuarie 2022, cu 10,9%. Această majorare ar urma să transforme suma de 2.300 de lei în 2.550 lei, însemnând și o creștere de 10 puncte procentuale a salariului minim net. Propunerea în cauză a fost făcută de către Guvern, sindicatelor și patronatelor.

În urma majorării, aproximativ 1,97 de milioane de persoane ar beneficia de creșterea salarială, reprezentând 34,7% din numărul total de salarați activi, după cum se arată în datele furnizate de către Guvern. Impactul financiar la bugetul de stat ar fi echivalent cu suma de 1,8 miliarde de lei.

În ceea ce privește formula pe baza căreia Guvernul a avut-o în vedere cu privire la creșterea salarială, s-a ținut cont de creșterea inflației, de creșterea productivității a unei persoane ocupate și a fost luată în calcul 90% din creșterea salariului mediu pe țară. Coeficientul de corecție rezultat din diferența dintre creșterea economică estimată la începutul acestui an și cea estimată pentru finele anului, a fost adăugat formulei Executivului.

Din acest lucru reiese că ponderea reală a salariului minim brut de 2.550 de lei ar urma să reprezinte 43,3% din salariul mediu brut care este prognozat de către Comisia Națională de Prognoză la 5.889 de lei pentru anul următor. Antreprenorii sunt de acord cu creșterea de 200 de lei, însă numai cu condiția ca această sumă să nu urmeze a fi impozată, după cum s-a arătat în solicitarea transmisă Guvernului de către proprietarii de companii.

Acest anunț a fost făcut de către Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, în cadrul emisiunii de la Prima TV, Ora de Profit. Potrivit discuțiilor avut cu Guvernul, patronatele au propus ca începând cu anul viitor, salariul minim să cunoască o creștere de 8 puncte procentuale.

salariul minim net
Salariul minim pe economie ar urma să fie majorat cu 10 procente incepand cu anul 2022

Salariul minim, subiect permanent de dezbateri în cadrul Executivului

În același timp, sindicatele au căzut la un acord de creștere cu 10 procente în comparație cu nivelul actual al salariului minim pe economie, după cum a anunțat anterior, premierul Florin Cîțu. În cadrul aceleiași emisiuni, ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că salariul minim urmează a fi majorat începând cu anul 2022.

Salariul minim pe economie a fost dintotdeauna un subiect de dezbateri, atât la nivel înalt dar și la nivelul societății civile. Acesta reprezintă un indicator de referință în ceea ce privește bunăstarea din România, atât la nivelul angajaților cât și la nivelul angajatorilor. În acest moment, salariul minim brut este de 2.300 de lei, în timp ce salariul net ajunge la 1.386 de lei.

În anul 2021, salariul minim pe economie a fost majortat de către Guvern la începutul anului, astfel că acesta a crescut cu suma de 70 de lei, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei. Astfel, un angajat primește în mână, la momentul actual, suma de 1.386 de lei, în loc de 1.346 de lei cât primea până la începutul anului 2021.

Pentru a vă putea calcula propriul salariu net, puteți accesa în mediul online unul dintre calculatoarele salariului net, precum și cele ale salariului brut. Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor a fost întrebat la un moment dat, în cadrul unei conferințe de presă, care este salariul minim pe economie în România. Ministrul a afirmat atunci că valoarea acestuia este de aproximativ 1.600 de lei, fiind ulterior corectat de către jurnaliști.

”Este în jur de 1.600… Și ceva”, a gafat ministrul, la scurt după preluarea mandatului.