Home » Știri » Știri economice » Salariul minim pe economie 2021. Câți bani se câștigă în Grecia, Bulgaria, România, dar și în alte țări din UE

Salariul minim pe economie 2021. Câți bani se câștigă în Grecia, Bulgaria, România, dar și în alte țări din UE

Alexandru Cazacu / 27.07.2021, 16:17
Salariul minim pe economie 2021. Câți bani se câștigă în Grecia, Bulgaria, România, dar și în alte țări din UE

Luni, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat că salariul minim pe economie se va majora. Câți bani se câștigă în Grecia, dar și în alte state Europene, veți afla în continuarea acestui articol. Care sunt țările cu cele mai mici salarii pe economie.

Câți bani se câștigă în Grecia, Bulgaria, România, dar și în alte țări din UE

Potrivit premierului de dreapta al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, se pare că grecilor li se vor majora salariile minime cu 2%, potrivit publicației elene Ekathimerini. După ce a precizat că oamenii de afaceri și grupurile comerciale au cerut înghețarea salariului minim, din cauza condițiilor speciale create de pandemia de coronavirus și a scăderii economiei cu 8% de anul trecut, Mitsotakis a afirmat că are încredere în dinamismul economiei, transmite Agerpres.

”Contrar sugestiilor reprezentanților mediului de afaceri, Guvernul a decis majorarea salariului minim cu 2% anul acesta”, a declarat premierul grec, înainte de reuniunea online a Cabinetului.

Așadar, în sectorul privat, salariul minim este acum de 650 euro pe lună, iar salariul nominal este de 758 euro, dacă sunt incluse bonusurile de Crăciun și de Paști. Cu toate acestea, după majorarea cu 2%, salariul minim lunar va ajunge la 663 de euro (sau 773,50 euro dacă sunt luate în calcul toate cele 14 salarii), potrivit sursei citate.

Ce salarii minime se încasează în alte state din Uniunea Europeană

La începutul lunii ianuarie a acestui an, mai bine de două treimi dintre statele membre ale Uniunii Europene (21 din 27 de țări membre) aveau un salariu minim pe economie, care în general avea o valoare mai mică de 700 de euro pe lună în est. Pe de altă parte, în nord-vestul blocului comunitar salariile minime erau de peste 1.500 de euro pe lună, potrivit datelor Eurostat.

Așadar, la începutul anului 2021, zece țări membre din partea de est a Uniunii, aveau salarii minime sub 700 euro pe lună. Mai exact, potrivit datelor Eurostat, sumele minime încasate în aceste state erau:

  • Bulgaria – 332 euro
  • Ungaria – 442 euro
  • România – 458 euro
  • Letonia – 500 euro
  • Croația – 563 euro
  • Republica Cehă – 579 euro
  • Estonia – 584 euro
  • Polonia – 614 euro
  • Slovacia – 623 euro
  • Lituania – 642 euro
Câți bani se câștigă în Grecia, Bulgaria, România, dar și în alte țări din UE
Câți bani se câștigă în Grecia, Bulgaria, România, dar și în alte țări din UE

Pe de altă parte, în unele state membre, mai ales în sudul Uniunii Europene, salariile minime au variat între 700 euro și puțin peste 1100 euro pe lună. Adică în Grecia era de 758 euro, în Portugalia (776 euro), Malta (785 euro), Slovenia (1024 euro) și Spania (1108 euro).

La polul opus, statele cu cele mai ridicate salarii minime erau cele situate în nordul și vestul blocului comunitar. Aici salariile depășeau 1.500 de euro lunar, astfel: Franța (1555 euro), Germania (1614 euro), Belgia (1626 euro), Țările de Jos (1685 euro) , Irlanda (1724 euro) și Luxemburg (2202 euro), potrivit medifax.ro.

Cel mai mare salariu minim din Uniunea Europeană mult mai mare decât cel mai mic

De asemenea, potrivit Eurostat, în cele 21 de state membre menționate, cel mai mare salariu minim a fost de 6,6 ori mai mare decât cel mai mic. Totodată, agenția a precizat că totuși aceste diferențe a salariilor minime în statele membre ale blocului comunitar sunt mai mici, dacă luăm în considerare diferențele la nivel de preț.

Așadar, atunci când sunt exprimate în standard de putere de cumpărare (PPS), salariile minime în statele membre cu niveluri de preț mai mici devin relativ mai mari și relativ mai mici în statele membre cu niveluri de preț mai ridicate.