Home » Știri » Știri sociale » Atenție mare dacă vrei să pleci în Grecia! Unde găsești formularul PLF original

Atenție mare dacă vrei să pleci în Grecia! Unde găsești formularul PLF original

Manolică Anca / 23.07.2021, 10:01
Atenție mare dacă vrei să pleci în Grecia! Unde găsești formularul PLF original

Vacanțele în străinătate sunt la mare căutare și în acest sezon estival, Grecia fiind, de departe, destinația favorită pentru români. Din acest motiv, CERT trage un semnal de alarmă și îi avertizează pe toți cei care vor să petreacă câteva zile de relaxare pe teritoriul elen să fie atenți atunci când completează formularul PLF. Iată cum pot fi păcăliți aceștia.

Români păcăliți pe internet cu formularul PFL

Intenționezi să pleci în concediu în perioada următoare? Atunci ai mare grijă la capcanele din mediul online! Hackerii au găsit o nouă modalitate de fraudă și au început să profite de cerințele statului elen în ceea ce privește accesul turiștilor pe terioriul grecesc. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când completezi formularul PFL olbigatoriu pentru intrarea în țară.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a publicat recent un exemplu în acest sens pe pagina de Facebook, cu un mesaj clar. Specialiștii îi avertizează pe turiștii români să aibă grijă pe ce site-uri îşi introduc datele personale, asta pentru că, profitând de birocrația generată de pandemia de coronavirus, au apărut numeroase site-uri neoficiale, special create pentru a fura datele de pe card ale celor care le accesează. Astfel, site-ul oficial, recomandat inclusiv de Ministerul Afacerilor Externe este https://travel.gov.gr.

„Au apărut deja site-uri care pot profita de neatenția utilizatorului pentru a-i colecta date cu caracter personal sau date financiare. Evitați accesarea surselor neoficiale și nu furnizați date pe astfel de site-uri!”, precizează CERT-RO.

Specialiștii spun că, pe site-urile frauduloase apărute în mediul online, utilizatorului din exemplul dat i s-au cerut inclusiv datele cardului bancar. Atenție! Site-ul oficial recomandat de MAE nu specifică necesitatea oferirii unor astfel de detalii.

Utilizatorul care a sesizat frauda cu formularul PLF
Utilizatorul care a sesizat frauda cu formularul PLF

Recent, Grecia a trecut de pe lista verde pe cea galbenă, după ce a crescut incidența cazurilor de coronavirus.

Cum se completează formularul PLF

Pasul 1: accesează site-ul oficial, recomandat de Ministerul Afacerilor Externe: https://travel.gov.gr.

Dacă constați că nu merge, încearcă mai târziu, pentru că este posibil ca serverele să fie supraîncărcate. Sau încearcă cu alt browser. Evident, apasă pe „Start here”. Dacă nu știi engleza, roagă pe cine să te ajute.

Pasul 2: Alege tipul de mijloc de transport. Să zicem că alegi „Aircraft” (avion) – poți alege transport terestru (oricare – mașină, autobuz, tren), avion, ferry boat și vas de croazieră.

Pasul 3: Completează numele companiei aeriene cu care vei zbura / numărul zborului / data zborului / punctul de frontieră. Atenție, dacă zbori cu conexiune, trebuie să completezi toate zborurile.

Pasul 4: Completează datele personale: nume, prenume, sex, vârstă, tipul documentului cu care vei călători în Grecia (carte de identitate sau pașaport), numărul documentului, numărul de telefon mobil și adresa de e-mail. Important: verifică să fie scrisă corect adresa de mail!

Pasul 5: Adresa permanentă, dar și țările în care ai fost în ultimele 14 zile. Daca mergi cu mașina, trebuie să treci Bulgaria, Serbia sau Macedonia de Nord, depinde de ce traseu alegi.

Completează fprmularul PLF de acasă pentru a evita formarea cozilor interminabile
Completează fprmularul PLF de acasă pentru a evita formarea cozilor interminabile

Pasul 6: Adresa temporara pentru următoarele 14 zile: hotelul / hostelul / pensiunea / campingul unde vei fi cazat. Chiar și daca stai la cineva acasă, trebuie trecuta adresa. La provincie, atenție pentru că numele este în greacă: de exemplu Creta e Kriti. Daca vei sta în mai multe locuri, la finalul paginii, trebuie să mai bifezi că vei avea o adresa secundară.

Pasul 7: Contact în caz de urgență – să aibe pe cine suna în caz de ceva: Nume, prenume, aresă, telefon și e-mail (de preferat să fie cineva care vorbește limba engleză și folosește internetul – e-mail-ul).

Pasul 8: Companion – aici treci copii sub 18 ani. Dacă nu, treci la următorul pas

Pasul 9: În cazul în care călătorești cu prieteni sau rude care nu locuiesc la aceeași adresă cu tine, trebuie să îi treci și pe ei. Dacă nu, treci mai departe

Gata? Apă SUBMIT. Vei vedea că primești imediat un mail de confirmare. Nu este cel cu care trebuie să te prezinți la punctul de frontieră. Acesta va veni în următoarele 24 ore împreună cu un cod QR care poate fi scanat la graniță.

Atenție! Este OBLIGATORIU să ai documentul tipărit sau salvat pe telefonul mobil pentru a îl putea prezenta ofițerului de frontieră grec!