Home » Știri » Știri economice » Vechime în muncă 2022. Cât costă să cumperi vechime la pensie. Suma stabilită pentru 6 ani în plus

Vechime în muncă 2022. Cât costă să cumperi vechime la pensie. Suma stabilită pentru 6 ani în plus

Voicu Costin / 15.04.2022, 16:14
Vechime în muncă 2022. Cât costă să cumperi vechime la pensie. Suma stabilită pentru 6 ani în plus

Persoanelor care nu au suficientă vechime pot să încheie cu casele de pensii un contract de asigurare socială de până la 6 ani consecutivi. Se recurge la această situație mai ales în cazul persoanelor care nu au stagiul minim de cotizare și doresc să își completeze acel număr de 15 ani cât este reglementat în prezent de lege pentru a beneficia de pensie. Cât costă să cumperi vechime la pensie?

Vechimea în muncă poate fi cumpărată de acum încolo

Românii, care doresc să-și completeze vechimea în muncă pentru pensie, pot încheia un contract de asigurare suplimentar pentru a-și mări baza de calcul și în mod direct pentru a-și suplimenta punctajul obținut. Pentru acești 6 ani se vor achita aproape 46.000 de lei. Autoritățile nu au impus însă un plafon maxim, așa ca sunt și persoane care s-au angajat să vireze sume mai mari, în speranța că vor avea o pensie bună.

„Ați văzut că sumele care sunt calculate pentru un număr de șase ani, sunt calculate pentru salariul minim pe economie. Pentru că dacă discutăm de un minim obligatoriu este acest salariu minim pe economie pentru care să se calculeze contribuțiile. Ați văzut că suma este una consistentă. De aceea, nu foarte multe persoane își pot permite să achite aceste sume mai ales în situația celor care, așa cum spuneam, sunt în așteptarea pensiei și vor să atingă acest obiectiv“, a explicat secretarul de stat, Doina Pârcălabu, la Antena 3.

Ce pensie încasează românii care muncesc mai puțin de 15 ani

Mai exact, persoanele care au lucrat pentru o perioadă mai mică de 15 ani și care au cotizat la stat o perioadă cuprinsă între 10 și 15 ani vor încasa pensia minimă, în funcție de salariul minim brut și de stagiul de cotizare. Concret, această pensie se va stabili în funcție de stagiul de cotizare realizat de persoana respectivă, într-un procent de 40% din salariul minim brut.

În plus, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 și 14 ani (inclusiv), aici se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În concluzie, pensia românilor va depinde acum, în mare parte, de numărul de ani în care aceștia au cotizat la stat.

Când și cât plătesc românii impozit, dacă obțin pensii din străinătate în 2022

Contribuabilii români sau străinii care au dobândit rezidență fiscală în România trebuie să aibă în vedere că ar putea să datoreze pentru acestea impozit în România. Deși este mai puțin cunoscut acest lucru, ei bine, și veniturile din pensii sunt impozitate. Practic, veniturile care depășesc cuantumul de 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%. Calculele însă au devenit puțin mai complicate de atât de când Codul fiscal a fost modificat prin OUG nr. 130/2021.

Astfel, din moment ce pensiile din România sunt impozitate dacă depășesc 2.000 de lei, similar, și pensiile obținute din străinătate (fie într-un sistem public, fie privat) ar putea fi impozitate la noi în țară. Potrivit Codului fiscal, ele se încadrează în categoria veniturilor obținute din străinătate.

În cazul celor care depășesc suma anuală de 24.000 de lei se aplică un impozitul de 10%. Iar valoarea anuală în lei a pensiilor din străinătate se calculează prin înmulțirea sumelor în valută cu cursul de schimb mediu anual transmis de Banca Naţională a României din anul de realizare a respectivului venit.