Home » Știri » Știri economice » Pensii 2022. Ce trebuie să știe românii care ies anul acesta la pensie. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească

Pensii 2022. Ce trebuie să știe românii care ies anul acesta la pensie. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească

Pană Emanuela / 07.01.2022, 17:23
Pensii 2022. Ce trebuie să știe românii care ies anul acesta la pensie. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească

Odată atinsă vârsta de pensionare și îndeplinirea stagiului nimic de cotizare în sistemul public de pensii, se poate obține pensia pentru limită de vârstă. Având în vedere că vârsta standard de pensionare diferă pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii, află cine poate ieși la pensie în acest an. Totul despre pensii în 2022.

Ce trebuie să știe românii despre pensii în 2022

În prezent, pensiile sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta urma să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, însă trecerea a fost amânată pentru anul 2022.

Așadar, în rândurile de mai jos vei afla cine se poate pensiona în acest an, având în vedere că vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii. Practic, dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare (cel minim e de 15 ani, în timp cel complet este de 35 de ani), persoanele care în 2022 ating vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.

Care bărbați se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022

În ceea ce privește bărbații, lucrurile sunt destul de simple. Practic, se vor putea pensiona anul acesta toți cei care împlinesc 65 de ani în 2022 și care îndeplinesc condițiile minime de cotizare, cel puțin 15 ani munciți legal.

  • Vârsta standard de pensionare împlinită – 65 de ani
  • Stagiul minim de cotizare realizat – 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat – 35 de ani

Important de menționat este că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, adică cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Ei beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional perioadele de timp lucrate în condiții grele.

Ce români ies la pensie anul acesta
Ce români ies la pensie anul acesta

Pensii 2022. Care femei se pot pensiona pentru limită de vârstă în acest an

În cazul femeilor, lucrurile diferă puțin. Cu toate că ambele categorii trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârstă și de cotizare, vârsta la care se pot pensiona diferă. Vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, este de 63 de ani.

Însă, această limită nu a fost încă atinsă, la fel ca în cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, cu toate că este tot de 35 de ani, în mod normal, el urmează să fie atins prin eșalonare în următorii ani.

Ianuarie-Martie 2022

  • Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și nouă luni
  • Stagiul minim de cotizare realizat – 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat – 31 de ani și nouă luni

Mai-Iulie 2022

  • Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și zece luni
  • Stagiul minim de cotizare realizat – 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat – 31 de ani și zece luni

Septembrie-Noiembrie 2022

  • Vârsta standard de pensionare împlinită – 61 de ani și 11 luni
  • Stagiul minim de cotizare realizat – 15 ani
  • Stagiul complet de cotizare realizat – 31 de ani și 11 luni

Începând din 2023, vârsta standard de pensionare în cazul femeilor va ajunge la 62 de ani. Și în cazul femeilor se aplica beneficiile de reducere a vârstei de pensionare proporțional cu perioadele de timp lucrate în condiții dificile. Totodată, femeile pot alege să continue să lucreze până la 65 de ani, dar fără să se mai poate răzgândi ulterior.