Home » Știri » Știri sociale » Crește vârsta de pensionare în România? Anunțul făcut de noul ministru al Muncii, Marius Budăi

Crește vârsta de pensionare în România? Anunțul făcut de noul ministru al Muncii, Marius Budăi

Voicu Costin / 26.11.2021, 18:20
Crește vârsta de pensionare în România? Anunțul făcut de noul ministru al Muncii, Marius Budăi

Ministrul Muncii, din Guvernul Ciucă, Marius Budăi, a declarat că exclude ideea ca vârsta de pensionare să crească în România. Precizarea ministrului vine în condițiile în care, în urmă cu o lună, preşedintele Casei de Pensii anunţa că vârsta de pensionare la femei va creşte de la 61 la 63 de ani până în anul 2030.

Un nou ministru, o nouă lege

Social-democratul Marius Budăi, înainte de a fi numit în funcția de ministru al Muncii, le transmitea pensionarilor că se vor găsi bani pentru pensii. Într-o continuă criză financiară, țară noastră traversează vremuri grele. Nu doar situația pandemică a creat un colaps în sistemul sanitar, ci și creșterea prețurilor în sistemul economic: electricitate, lumină, apă, gaze, mâncare.

Budăi o contrazice pe Raluca Turcan, cea care a ocupat funcția de ministrul Muncii, care a spus că de la sfârșitul lunii noiembrie statul nu mai are bani.

„Oricare ar fi situația, am avut o discuție în această seară cu premierul desemnat Nicolae Ciucă și cu ministrul Finanțelor și am ajuns cu toții la concluzia că, dacă trecem de proceduri, joi voi solicită execuția bugetară și urgent vom face o rectificare bugetară”, a declarat, la Antena 3, Marius Budăi.

Reprezentantul PSD a mai spus că oricare ar fi situația financiară la Ministerul Muncii, se vor găși bani pentru pensii.

Declarația noului ministrului  a venit la scurt timp după ce a fost pus în funcție.

„Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi mi-am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie mai întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia ulterior să ne gândim la eventuale creşteri a vârstei de pensionare”, a declarat Marius Budăi.

De ce exclude ministru Muncii creșterea vârstei de pensionare

Marius Budăi a mai spus că speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 70 de ani şi şase luni, iar speranţa de viaţă sănătoasă este în jur de 59-60 de ani și, având în vedere această situație, nu se poate pune problema creșterea vârstei de pensionare.

„Am explicat foarte clar şi am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia apoi să ne gândim la o eventuală creştere a vârstei de pensionare”, a declarat Marius Budăi.

Având în vedere că viață românilor s-a schimbat, și nu în bine, din anul 2020, de când virusul SARS-CoV 2 a început să facă primele victime și pe teritoriul țării noastre, speranța de viață a scăzut.

Deși în România în  anul 1900, speranța de viață la naștere era de 36,4 ani, în 2000, aceasta urcase la peste 70 de ani, iar în 2019 era de 78,2 ani. Calculele specialiștilor arată că în fiecare zi, speranța de viață a unui român crește în medie cu 5,2 ore, ceea ce nu este deloc ușor de crezut având în vedere stresul și condițiile de trai care sunt mai grele de la an la an.

Ministrul Muncii și-a susținut punctul de vedere și în declarația oferită la puțin timp după numirea în noua funcție.

„Păi nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează”, a afirmat Marius Budăi, citat de Agerpres.