Home » Politică » Guvernul Ciucă. Lista completă a miniștrilor din Guvernul României. Ce studii și ce meserii au de fapt

Guvernul Ciucă. Lista completă a miniștrilor din Guvernul României. Ce studii și ce meserii au de fapt

Manolică Anca / 26.11.2021, 13:12
Guvernul Ciucă. Lista completă a miniștrilor din Guvernul României. Ce studii și ce meserii au de fapt

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a obținut joi, 25 noiembrie, voturile de învestire în Parlament. Cabinetul a fost votat cu o majoritate considerabilă de 318 voturi, cu mult peste minimul necesar de 234 de voturi. Cum arată lista completă a miniștrilor din Guvernul României, care au depus jurământul la Palatul Cotroceni, și ce scrie în CV-ul lor.

Avem, în sfârșit, Guvern!

„Habemus papam” sau, în cazul țării noastre, avem, în sfârșit, un Guvern. Guvernul Ciucă, a primit votul de învestitură din partea Parlamentului cu o majoritate considerabilă de 318 voturi „pentru”, fiind necesar un minim de 234 voturi. 126 de parlamentari din partea USR și AUR au votat „împotrivă”.

Propunerea Ciucă a venit după o criză politică care a durat aprape trei luni. Totul a pornit din momentul în care Florin Cîțu l-a dat afară din guvern pe Stelian Ion, ministrul USR al Justiției. Ulterior, Guvernul Cîțu a picat după o moțiune de cenzură votată atât de USR, cât și de PSD.

Au urmat două propuneri de premier care nu au avut la acel moment susținerea politică necesară pentru a trece de votul parlamentului: Dacian Cioloș, cu 88 de voturi din cele 234 necesare, și Nicolae Ciucă, care și-a depus mandatul înainte de a ajunge în Legislativ pentru că nu avea sprijin pentru un guvern minoritar.

Acum, acesta se bucură de un sprijin parlamentar mai mult decât confortabil, lucru care s-a văzut la audierile din comisii de miercuri, 24 noiembrie, când toți miniștrii propuși au primit aviz pozitiv în Parlament.

Portofoliul de miniștri din Guvernul Ciucă. Ce studii și meserii au

Mulți dintre miniștri din Guvernul Ciucă au facultăţi absolvite în domenii diferite faţă de porto­fo­liile ministerelor pe care au ajuns să le conducă, unii le-au terminat mult mai târziu, au trecut pe la mai multe partide până să-și găsească „calea” sau nu au CV-uri publice. Hai să vedem ce informații avem despre miniștii din Guvernul Ciucă:

  • Prim-ministru: Nicolae Ciucă – Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova și Școala Militară de Ofițeri Activi din Sibiu. Este militar de carieră și a fost șef al Statului Major al Armatei Române.
  • Vicepremier: Kelemen Hunor – 1993 – medic veterinar, Universitatea de Știinţe Agricole Cluj, Facultatea de Medicină Veterinară, și 1998 – profesor de filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Filosofie
  • Vicepremier: Sorin Grindeanu –  Liceul Pedagogic din Caransebeș (în prezent Colegiul Național „C. D. Loga”) și cursurile Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 – 1997). Este informatician la bază, cu ceva experiență și pe la Facultatea de Sociologie și Psihologie.
Portofoliul de miniștri din Guvernul Ciucă
Portofoliul de miniștri din Guvernul Ciucă

Miniștrii PSD din Guvernul Ciucă

  • Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu – Liceul Gheorghe Șincai din București – 1992, Facultatea de Relații și Afaceri Internaționale, ASE București – 1997, master în Managementul proiectelor de dezvoltare rurală și regională – 2011. Fost membru în Asociația „Marea Lojă Națională din România” și în Asociația de Administrare a Ritului Scoțian, se pare că s-a retras din masonerie de câțiva ani. Este fost consilier la ministerul Agriculturii.
  • Ministerul Apărării: Vasile Dîncu – nu sunt precizate în CV studii sau activități legate de domeniul apărarii. Este cunoscut pentru activitatea sa de sociolog, numele fiindu-i asociat cu IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie).
  • Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
  • Ministerul Muncii: Marius Budăi – 2004-2008 Universitatea Spiru Haret – Facultatea de Finanţe şi Bănci (Bucureşti), licențiat în economie. 2008-2010 Master – Managementul financiar-contabil al administraţiei publice la Universitatea Spiru Haret. Între 2013 şi 2016 a fost directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Botoşani.
  • Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea Liceul Industrial nr. 1 Bacău şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, specializarea Știinţele Comunicării. Apoi, a continuat cu pregătirea postuniversitară şi academică în cadrul Academiei de Studii Economice, dar și-a înghețat în 2010 programul de pregătire doctorală pentru a face faţă funcţiei de Primar General al Capitalei. A fost profesor suplinitor de limba română, reporter la două publicații, după care a lucrat la Televiziunea Română și în cadrul trustului Intact, ca redactor şi prezentator „Observator”.
  • Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu – Facultatea de Comerţ, ASE Bucureşti – 1991 şi programul Executive MBA – University of Washington, Seatlle/ Asebuss Bucureşti – 2002. Din 2006 până în 2009 a fost director executiv, membru al board-ului de directori la Ringier Romania SRL, și ulterior director în cadrul mai multor trusturi media.
  • Ministerul Economiei: Florin Spătaru – doctor în economie, absolvent a două facultăţi – Facultatea de Nave, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi și cursurile Academiei de Studii Economice din Bucureşti – dar şi director al şantierelor navale Damen Galaţi şi Mangalia. A absolvit și London Business School-Şcoala de Afaceri din Londra.
  • Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila – 1987 – a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, iar în 2004 a obținut titlul de doctor în medicină. Este reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.
  • Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu – 2005 – a absolvit Academia de Poliție și până în august 2011 a fost ofițer specialist în investigarea fraudelor, afaceri europene și anticorupţie în Ministerul de Interne, cunoscut publicului sub denumirea de „Doi ș’un sfert”.

Miniștrii PNL

  • Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu – 1991 – a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București și în 2004 a obținut titlul științific de doctor în Drept Comercial, summa cum laude. Este de meserie avocat și este singurul ministru care a fost menținut în funcție în cinci guverne consecutive.
  • Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu – 1997 – Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu-Jiu. 2003 – Facultateade Economie şi Administrarea Afacerilor la Universitatea de Vest din Timişoara și în 2005 un master la aceeaşi facultate. Este de meserie economist.
  • Ministerul Energiei – Virgil Popescu – 1991 – Institutul Politehnic din București, Facultatea de Automatică. 2006 – Universitatea din Craiova, Facultatea de Științe Economice, doctorat.  Este de meserie inginer software și profesor universitar.
  • Ministerul de Interne- Lucian Bode – 1998 – Facultatea de Electrotehnică şi Informatică, Universitatea din Oradea. La bază, este de profesie inginer.
  • Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu – 1996 – a absolvit Facultățile de Drept, cu Diplomă de Merit, 1998 –  Facultatea de Istorie la Universitatea din București, 1996 – Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor și Cooperare Internațională „Nicolae Titulescu – Henri Capitant”. 2000 – Colegiul Național de Apărare din București, 2003-  doctor în științe juridice, specializare în drept. La bază, este profesor universitar și avocat.
  • Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu – 1991 – Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, diplomă de inginer și în 2000, diplomă de doctor. La bază, acesta este profesor universitar.
  • Ministerul Digitalizării – Florin Roman – 1996 – licenţiat în Ştiinţe Economice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu specializarea „Contabilitate şi Gestiune Financiară. 2011 – licenţiat în Ştiinţe Economice la Universitatea Athenaeum din Bucureşti, specializarea „Contabilitate şi Informatică de Gestiune”. 2012 – master în „Tehnici de Comunicare şi Influenţă Socială” la Facultatea de Psihologie, Universitatea Titu Maiorescu Bucureşti. A fost de la șef de secție Mediafax în Consiliul de Administrație ale E.On Distribuție, CEC, sau Daewoo Automobile România.
  • Ministerul IMM-urilor și Turismului – Constantin Cadariu – a absolvit Facultatea de Mecanică, Secția Mașini Termice, Institutul Politehnic Iași. Primul job a fost de contabil la firma soției sale. Susține că a lucrat 4 ani la construirea brandului turistic Bucovina, în echipa lui Gheorghe Flutur.

Miniștrii UDMR din Guvernul Ciucă

  • Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila – 2000 – absolvent de Drept la Facultatea de Stiinte Juridice și Administrative a Universitățiii din Oradea. Tot aici a urmat și studiile postuniversitare de drept public și un master în dreptul privat. Este avocat și politician român de etnie maghiară, senator de Bihor din partea UDMR în legislatura 2008-2012 și fost ministru al Sănătății în guvernul Boc II, fiind cunoscut drept ministrul care a închis cele mai multe spitale, 67.
  • Ministerul Mediului: Tanczos Barna – studii economice la Universitatea din București, specializarea management de firme, și un mater în managementul băncilor. A fost expert economic în Camera Deputaților din România și directorul economic al firmei Euroconsult România.
  • Ministerul Sportului: Eduard Novak – absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti și fondatorul unei companii care fabrică dispozitive protetice. Este primul ministru român care a câștigat o medalie la Jocurile Paralimpice, iar până în 2016 a deținut singurele trei medalii paralimpice din România. .Este ciclist paralimpic rutier și de pistă obținând 4 medalii: 1 de aur și 3 de argint.