Home » Știri » Știri economice » Vârsta de pensionare la femei va crește, în România. Legea pensiilor, vizată de schimbări majore

Vârsta de pensionare la femei va crește, în România. Legea pensiilor, vizată de schimbări majore

Manolică Anca / 29.10.2021, 14:40
Vârsta de pensionare la femei va crește, în România. Legea pensiilor, vizată de schimbări majore

Vești noi pentru femeile care se apropie de ieșirea din câmpul muncii. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că va crește din nou vârsta de pensionare la femei va crește. În ce an ar urma ca femeile să se pensioneze la 63 de ani.

Crește vârsta de pensionare la femei, în România

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați din România este de 65 de ani, în timp ce pentru femei aceasta este de 61 de ani. Potrivit celor mai noi declarațiilor ale șefului Casei de Pensii, femeile nu se vor mai putea pensiona la 61 de ani, ci la 63 de ani, în viitor. De asemenea, Daniel Baciu a ținut să menționeze că vârsta de pensionare a bărbaților rămâne neschimbată.

Anul în care se va produce această modificare este 2033, iar Daniel Baciu susține că această măsură se aliniază la tendința tuturor statelor din Uniunea Europeană. De asemenea, se are în vedere ca, mai apoi, să se facă egalizarea înre cele două categorii, și să se ajungă la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

„Este o tendință în toate statele din Uniunea Europeană a creșterii vârstei de pensionare datorită speranței de viață, care este în continuă creștere.  În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și – în 2033 – se ajunge la 63 de ani la femei.

În Germania, în Italia, vârstele de pensionare sunt mult mai ridicate, 67-68 de ani, dar în momentul de față noi am rămas la 65 de ani.”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, pentru Antena 3.

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii
Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii

„Recalcularea vizează în primul rând acele inechități din sistem”

Președintele Casei de Pensii a explicat și cum se va efectua recalcularea pensiei. El a precizat că nu va exista un procent fix de creştere la toţi pensionarii și că vor fi vizate, în primul rând, inechitățile din sistem.

„Vreau să fac o precizare importantă – recalcularea vizează în primul rând acele inechități din sistem. După cum am explicat, atunci când în interiorul aceluiași număr de puncte avem niște cuantumuri diferite, în funcție de anul ieșirii la pensie și legislația din acel moment.

Această recalculare nu este un proces fix, lumea va avea diferite creșteri ale pensiei, nu are legătură cu indexarea anuală care se face asupra tuturor pensiilor.”, a mai declarat acesta.

Pensiile cresc de la 1 ianuarie 2022

Prmierul demis Florin Cîţu a anunţat că atât pensiile, cât și salariul minim și alocațiile vor crește de la 1 ianuarie 2022, subliniind că îşi doreşte ca aceste astfel de creșteri să se producă la începutul fiecărui an calendaristic.

Ministrul interimar de Finanţe, Dan Vîlceanu, este cel care a anunțat de când şi cu cât vor crește acestea. Potrivit spuselor sale, de la începutul anului 2022 procentul ar urma să fie undeva în jur de 6 la sută. „Sunt întrebat deseori legat de pensii, salarii. Ceea ce pot spune este doar ce prevede legea în vigoare, pentru că bugetul se face pe legea în vigoare”, a spus Dan Vîlceanu.