Home » Știri » Știri sociale » Recalcularea pensiilor 2021. Când pot solicita românii recalcularea pensiei. Acestea sunt de fapt situațiile

Recalcularea pensiilor 2021. Când pot solicita românii recalcularea pensiei. Acestea sunt de fapt situațiile

Manolică Anca / 03.09.2021, 08:58
Recalcularea pensiilor 2021. Când pot solicita românii recalcularea pensiei. Acestea sunt de fapt situațiile

Toți românii trebuie să știe asta! În ce situații se poate cere de fapt recalcularea pensiilor în 2021. Casa Națională de Pensii precizează clar. Iată și ce pensii ar putea crește în perioada următoare.

Recalcularea pensiilor 2021

Toți românii care au activat în câmpul muncii trebuie să știe că după realizarea oricărui stagiu de cotizare, după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie. Dar când pot solicita aceste recalculări? Mai exact, drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

  • prin adaugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia;
  • prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare;
  • în situaţia în care de depun documente suplimentare (care nu există la dosarul de pensie), dar care influentează cuantumul drepturilor de pensie

Ce pensii ar putea crește în perioada următoare

Recalcularea pensiilor 2021 este în plin proces în toate Casele Naționale de pensii. În cadrul acestui proces, sunt luate în calcul o serie de elemente suplimentare față de cele prevăzute de legea aflată în vigoare. Concret, recalcularea pensiilor se va face ținând cont de sporuri, dar și de orele suplimentare lucrate. Așadar, anumite pensii ar putea să crească în perioada următoare.

Încă din primul clipă în care s-a vorbit despre recalcularea pensiilor 2021, autoritățile au subliniat că scopul principal al acestui proces este eliminarea tuturor inechităților, iar românii să primească pensiile care li se cuvin. În acest moment, sunt multe situații în care unii pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite de timp au primit cuantumuri diferite la pensie, în ciuda faptului că au același stagiu de cotizare.

Recalcularea pensiilor 2021 ar putea aduce unele creșteri
Recalcularea pensiilor 2021 ar putea aduce unele creșteri

Autoritățile caută să rezolve această problemă cât mai rapid, iar președințete CNPP, Daniel Baciu, a ținut să sublinieze că nicio pensie nu va scădea în perioada următoare. În cazul în care se va constata că există un cuantum mai mic, pensia va rămâne la valoarea din prezent. Dacă se constată erori grave, acestea vor fi remediate, iar cei care au încasat sume mari de bani fără drept vor fi nevoiți să îi înapoieze.

„Noi încercăm să uniformizăm pensionarii, aceeași contribuție să aibă aceeași pensie egală, iar pensiile aflate la un nivel inferior vor crește. Nicio pensie nu va scădea. Dacă prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor rămâne la nivelul în plată.

Dacă în dosar se găsesc erori flagrante, evident că acele dosare trebuie remediate. Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie sa ii returneze. Trebuie să meargă la angajator, iar noi să putem verifica”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, într-un interviu acordat pentru Realitatea Plus.

1.000 de persoane angajate pentru recalcularea pensiilor 2021

În această perioadă, personalul din casele teritoriale de pensii urmează să fie suplimentat cu 1.000 de posturi, pe o perioadă determinată, până la 31 decembrie 2022. Acești angajați se vor ocupa exclusiv de evaluarea dosarelor de pensii. Este vorba de aproximativ 5 milioane de pensii din sistemul public care vor intra în acest proces.

Ordonanța de urgență adoptată luna trecută de Guvern stabilește selectarea prin concurs a 1.000 de persoane, 800 cu studii superioare și 200 cu studii liceale, care vor desfășura activitatea în baza unor contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată, până pe 31 decembrie 2022.