Home » Știri » Știri sociale » Cine sunt, de fapt, angajații din România care pot ieși la pensie înainte să împlinească 50 de ani

Cine sunt, de fapt, angajații din România care pot ieși la pensie înainte să împlinească 50 de ani

Manolică Anca / 25.08.2021, 11:02
Cine sunt, de fapt, angajații din România care pot ieși la pensie înainte să împlinească 50 de ani

Conform prevederilor legale, anumite categorii de persoane pot ieși mai devreme la pensie, chiar și la 50 de ani, în contextul în care se vorbește tot mai des în spațiul public despre creșterea vârstei de pensionare. Iată despre angajați din România este vorba și care sunt motivele pentru care se pot pensiona mai devreme.

Vârsta de pensionare anticipată

La momentul actual, autoritățile au în vedere o creștere a vârstei de pensionare în România, însă încî nu au pus la punct un proiect de lege concret prin care să reglementeze acest aspect. Potrivit informațiilor oficiale, vârsta de pensionare standard a crescut în cazul bărbaților la 65 de ani, în timp ce pentru femei, vârsta de pensionare standard este de 63 de ani, ea crescând de la 59 de ani, între ianuarie 2011- ianuarie 2030.

Un stagiu complet de cotizare trebuie să fie de 35 de ani, însă există o serie de excepții, astfel că pot exista cazuri în care anumite categorii de persoane să iasă mai devreme la pensie, asta în funcție de domeniul în care și-au desfășurat activitatea.

Potrivit informațiilor oficiale de pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice, persoanele care au lucrat în condiţii deosebite sau speciale de muncă, încadrate în grupele I şi a II-a de muncă înainte de 1 aprilie 2001, beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, o perioadă suplimentară la vechimea în muncă, dar și de majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective.

Concret, vârsta se reduce în raport cu numărul anilor lucraţi în condiţii deosebite de muncă pentru grupa a II-a de muncă, în timp ce în cazul grupei I stagiul minim de cotizare pentru care se acordă reducerea vârstei de pensionare este de 2 ani, lucrați 100% din timp. Reducerea vârstei de pensionare în cazul acelor angajați din România care au lucrat în condiții speciale nu poate depăși 13 ani, astfel că vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 50 de ani în cazul femeilor și 52 de ani pentru bărbați.

Unii angajați din România se pot pensiona la 50 de ani
Unii angajați din România se pot pensiona la 50 de ani

Ce angajați din România se pot pensiona la 50 de ani

Categoriile de persoane care au lucrat în Poliție, SPP sau Pompierii pot ieși la pensie la 50 de ani. Practic, dreptul la pensii pentru polițiști, militari și funcționari publici care au un statut special din sistemul administrației penitenciare este garantat prin lege, pensiile acestora fiind numite pensii militare. Reducerea vârstei standard de pensionare se face în cazul militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special care îndeplinesc toate condițiile impuse de lege în momentul depunerii cererii de pensionare.

Vârsta de pensionare poate fi redusă și în cazul persoanelor care au lucrat ca personal navigant în aviaţia civilă și care au îndeplinit un stagiu de cotizare de 25 de ani. Pot ieși mai devreme la pensie și acei angajați din România care au lucrat în sectorul construcţii nave și au adunat 25 de ani vechime, dar și cei care au lucrat cu substanțe periculoase precum: explozibil, explozivi aromatici, pulbere negră, pulbere fără fum și alte substanțe din aceeași categorie.

În cazul persoanelor care au lucrat în sectorul minier, acestea pot ieși mai devreme la pensie dacă au îndeplinit un stagiu de cotizare de 20 de ani. Cei care au activat în domenii în care este nevoie de prelucarea materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii, pot ieși mai devreme la pensie dacă au un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau minimum 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii.