Home » Știri » Știri economice » 65 meserii noi care au fost introduse în România. Ce ocupații au dispărut

65 meserii noi care au fost introduse în România. Ce ocupații au dispărut

Cojocaru Cristian / 13.02.2022, 16:32
65 meserii noi care au fost introduse în România. Ce ocupații au dispărut

Mai multe meserii noi au fost introduse în România după ce Clasificarea Ocupațiilor din România a fost reorganizată. Multe dintre „meseriile viitorului” au fost introduse, în timp ce vechile meserii au dispărut din cauza faptului că nu se mai practică. Acest demers are drept scop adaptarea forței de muncă la actualele cerințe ale pieței. Află care sunt noile meserii introduse, dar și ce alte ocupații au dispărut.

Meserii noi introduse pe piața muncii din România

Așadar, au fost puse în dezbatere publică două proiecte de ordin. În timp ce unul operează în sensul de a aduce schimbările legate de ocupațiile actuale, astfel că acesta introduce și elimină mai multe meserii, cel de-al doilea simplifică procedura de actualizare periodică a meseriilor.

Așadar, ministerul introduce în COR 65 noi meserii, dintre care 45 sunt la cererea utilizatorilor, iar restul de 20 ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor care se pot regăsi în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior. Aceste noi meserii prevăd funcșii precum:

  • analist de afaceri;
  • arhitect de interior;
  • artist multimedia;
  • barista;
  • degustător de cafea;
  • expert în prăjirea cafelei;
  • expert în securitate cibernetică;
  • muzician jazz;
  • stilist extensii gene.

Trei dintre acestea au fost mutate dintr-o grupă de bază într-o alta care să corespundă meseriilor, în timp ce alte două au fost redenumite în funcție de cerințele actuale ale pieței muncii. 15 dintre aceste noi ocupații introduse fac parte din domeniul IT și cel al digitalizării. Totodată, din COR urmează a fi scoase 62 de meserii care nu se mai practică în prezent. Acestea urmează a fi introduse într-o grupă reziduală, existând posibilitatea de a fi activate în momentul în care angajatorii vor cere acest lucru. Dintre aceste meserii fac parte:

  • șef vagon poștal;
  • preparator pastă de azbociment;
  • decapsulator;
  • topitor in și cânepă;
  • pregătitor gogoși de mătase (fierbător);
  • pâslitor;
  • colector și sortator păr.

Pe lângă aceste schimbări care au loc, cu ajutorul unui proiect european de finanțare care este derulat în asociație cu mai multe instituții partenere dintre care face parte și Ministerul Educației, urmează a fi introdus:

  • mecansimul de anticipare a nevoii competențelor de pe piața muncii la nivel de politică publică;
  • mecanismul de monitorizare a absolvenților programelor de educație și formare profesională pe baza cerințelor concrete de pe piața muncii;
  • mecanismul integrat de evaluare și monitorizare a politicilor publice cu privire la măsurile active și formarea profesională.
meserii noi românia
Meseriile de viitor au fost actualizate in COR

Ultima modificare adusă a fost în anul 2020

Ultima modificare efectuată în cadrul Clasificării ocupațiilor a fost realizată în octombrie 2020, atunci fiind introduce zece noi ocupații și totodată au fost realizate mici modificări în cadrul unor ocupații deja existente. De asemenea, a fost stabilită simplificarea procedurii de actualizare periodică a acestora, astfel că cererile de actualizare a COR să fie soluționate în maxim 20 de zile lucrătoare.

„Toate aceste modificări sunt utile și necesare pentru că, odată introdusă în COR o nouă ocupație, se vor putea organiza programe de formare și se vor putea standardiza calificările, astfel încât să existe forță de muncă calificată în ocupația cerută pe piața muncii”, declara, în 2021, atunci când a apărut propunerea de modificare a procedurii, Raluca Turcan, ministrul muncii de la acea vreme.

În prezent, COR este actualizat trimestrial sau ori de câte ori se impune acest lucru, iar această procedură a fost simplificată pentru în sprijinul utilizatorilor, aici fiind vorba despre agenții economici, administrația publică centrală și locală, unitățile bugetare, organizațiile patronale, sindicale, profesionale și politice, fundații, asociații, persoane fizice sau juridice care solicită atât introducerea cât și eliminarea sau redenumire ocupațiilor.

Ordinul comul al MMSS și al INS nr. 1.832/856/2011, arată COR „se aplică în toate domeniile de activitate economică și socială și este obligatorie pentru toate organele administrației publice centrale și locale, unități bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizații patronale, sindicale, profesionale și politice, fundații, asociații și alte persoane fizice și juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, la completarea documentelor oficiale ori de câte ori se cere precizarea ocupației”, potrivit avocatnet.ro.