Home » Știri » Știri sociale » Acte necesare Starea Civilă. Lista completă a documentelor pentru căsătorie. Ce trebuie să prezinte ambii parteneri

Acte necesare Starea Civilă. Lista completă a documentelor pentru căsătorie. Ce trebuie să prezinte ambii parteneri

Manolică Anca / 23.02.2022, 15:54
Acte necesare Starea Civilă. Lista completă a documentelor pentru căsătorie. Ce trebuie să prezinte ambii parteneri

Cununia civilă este o formalitate administrativă foarte simplă, prin care, cu doar câteva documente și având consimțământul cuplului, ofițerul stării civile îi poate declara căsătoriți pe cei doi parteneri. Așadar, dacă intenționezi și tu să spui marele „Da” la Starea Civilă, iată care sunt actele necesare pentru căsătorie.

Ce acte sunt necesare la Starea Civilă

Cei care decid care să facă marele pas în viitorul apropiat și să spună „Da” în ofițerului de stare civilă este bine să știe cu exactitate de ce documente au nevoie, ce este certificatul prenupțial și care este termenul de depunere a acestora.

Astfel, căsătoria se încheie după 10 zile calendaristice, respectiv între a 11-a și a 14-a zi de la data la care au fost depuse actele, în care se cuprind atât ziua în care a fost făcută declaraţia, cât şi ziua în care urmează să se oficieze căsătoria. De regulă, locul încheierii acestui act este sediul serviciului de stare civilă din localitatea de reședință.

Iată de ce acte ai nevoie pentru căsătorie:

  • actul de identitate al viitorilor soți, în original și în copie;
  • certificatul de naștere al viitorilor soți, în original și în copie;
  • certificat prenupțial – un act medical privind starea sănătăţii, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, care este necesar să conțină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători.
  • în cazul în care unul dintre parteneri a mai fost căsătorit înainte, este necesar să aducă și documentele în original și copie (traduse și legalizate, dacă este cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana poate face din nou o căsătorie (act de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație);
  • declarație din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.

Acte necesare la Starea Civilă, în cazul căsătoriei cu un cetățean străin

În cazul în care unul din parteneri are origini străine, la lista cu acte necesare se mai adaugă și următoarele documente:

  • dovada eliberată de misiunea diplomatică sau oficiul consular ale ţării al cărei cetăţean este viitorul soț străin, din care să rezulte că îndeplinește condiţiile cerute de legea lui naţională, pentru încheierea căsătoriei;
  • declaraţia autentificată de un notar public, din care să reiese că soţul cetătean străin nu cunoaşte niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei;
  • cetăţenii statelor cu care România a încheiat tratate, convenţii sau acorduri de asistenţă juridică în ceea ce privește subiectul starea civilă pot prezenta, în locul dovezilor emise de reprezentanţele diplomatice, documente eliberate de autorităţile competente ale statului de cetăţenie, datate recent (maximum trei luni de la emitere) ori care au prevăzut, în conţinut, termenul de valabilitate;
  • cetăţenii statelor care nu au misiune diplomatică sau oficiu consular acreditat în România şi care sunt în imposibilitatea de a obţine dovada pot prezenta o declaraţie dată pe propria răspundere, autentificată de un notar public, din care să reiese că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este implicat într-o altă căsătorie şi îndeplineşte condiţiile cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România.
Acte necesare Starea Civilă
Acte necesare Starea Civilă

Acte necesare căsătoriei, în cazul minorilor

Potrivit Codului Civil, vârsta minimă legală pentru căsătorie sau vârsta matrimonială este 18 ani. Cu toate acestea, în unele cazuri bine justificate, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători, dacă sunt respectate anumite condiții. Practic, minorii se pot căsători în baza următoarelor documente:

  • avizul medical
  • dovada acordului părinţilor ori, după caz, a tutorelui şi autorizarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului pentru încheierea căsătoriei, cu respectarea condițiilor din Codul familiei.

Când poți face căsătoria civilă în alt loc decât la primărie

După cum am menționat anterior, încheierea căsătoriei se face, de regulă, la sediul serviciului de stare civilă din localitatea competentă. Însă, ceremonia se poate organiza și în afara sediului primăriei, cu aprobarea primarului, dacă din motive temeinice unul dintre soţi se află în imposibilitatea de a se prezenta. Facem referire aici, printre altele, la persoanele aflate în executarea pedepselor private de libertate, în penitenciar.