Home » Știri » Știri sociale » Admitere în școlile de poliție 2022. Ce schimbări majore apar anul acesta. Examenele vor fi mai dificile

Admitere în școlile de poliție 2022. Ce schimbări majore apar anul acesta. Examenele vor fi mai dificile

Balan Daniel / 25.01.2022, 13:54
Admitere în școlile de poliție 2022. Ce schimbări majore apar anul acesta. Examenele vor fi mai dificile

Vești importante pentru cei care vor să devină polițiști. Vor avea loc schimbări majore în procedura de admitere în școlile de poliție în 2022. Aceste decizii vin ca urmare a incidentelor din ultimul timp, în care au fost implicaţi mai ales agenţi tineri care s-au dovedit a fi nepregătiți în fața infractorilor. Ministerul de Interne a decis!

Se schimbe modalitatea de admitere în școlile de poliție în 2022

În urma mai multor incidente ale Poliţiei Române în care au fost implicaţi mai ales agenţi tineri, Ministerul de Interne a decis să facă schimbări importante în modalitatea de recrutare și admitere a candidaţilor în şcolile de subofițeri de poliție în 2022.

Așadar, începând deja cu luna aprilie, atunci când este programată o nouă sesiune de admitere, cei care vor avea șanse mai mari de admitere vor fi tinerii ce dovedesc că înţeleg şi pot aplica legile specifice meseriei. Pe lângă testul-grilă din limba română şi o limbă străină, examenul va mai avea câteva probe.

Aici vorbim despre jocuri de rol în cadrul cărora candidaţii vor trebui să demonstreze că au capacitatea de a purta un dialog coerent, ferm bazat în special pe noţiuni din legislaţie. Viitorii polițiști vor trebui să fie capabili să interacționeze corect cu cetățenii, să fie capabili să se exprime în public, să ia decizii corecte într-un timp scurt și să știe să reacționeze în diverse situații.

Cum vor fi evaluaţi candidaţii la admitere în școlile de poliție în 2022

Deocamdată nu este stabilit nimic clar cu privire la procesul prin care acești candidați care se vor înscrie la examen vor fi evaluați. Se ia în calcul, însă, modelul european prin care viitorii poliţişti vor participa la un joc de rol pe o anumită temă (dialog cu un cetăţean aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, discuție cu un minor recalcitrant, dialog cu un şofer care nu a respectat legile de circulație rutieră).

Se schimbe modalitatea de admitere în școlile de poliție în 2022
Se schimbe modalitatea de admitere în școlile de poliție în 2022

Candidații vor avea la dispoziție un anumit timp în care vor trebui să demonstreze că stăpânesc legislaţia specifică, pot interveni ferm, se pot exprima coerent şi concis şi îndeosebi, dacă au capacitate de reacţie imediată. Potrivit unor surse din Poliție, din comisia de examinare ar urma să facă parte inclusiv psihologi.

Cum ar urma să fie notați candidaţii

Conform informațiilor oficiale postate pe site-ul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina, fiecare modul de examen va avea o anumită pondere din nota finală: limba română – 40%, limba străină – 15%, legislaţia specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi instituţiilor politice ale statului – 20%, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză – 15%. De asemenea, și nota obţinută la proba sportivă va conta la media finală.

Pentru procesul de admitere în școlile de poliție în 2022, candidaţii trebuie să cunoască noţiuni din Constituţia României, lgislaţia specifică MAI privind modul de organizare, funcţionare şi atribuţiile Poliţiei Române, noţiuni despre principalele instituţii ale statului (parlament, guvern, preşedinţie, administraţie publică şi autoritatea judecătorească), Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Codul de etică şi deontologie al poliţistului.

De asemenea, trebuie să stăpânească elemente de logică: argumentarea si structura argumentării, propoziţii categorice, raţionamentul.