Home » Știri » Știri sociale » Afacere cu ciuperci champignon – care e granița între reușită și eșec și ce profituri puteți avea

Afacere cu ciuperci champignon – care e granița între reușită și eșec și ce profituri puteți avea

Pană Emanuela / 22.10.2020, 13:40

Ciupercile champignon sau Agaricus sunt cultivate încă din secolul XVII, iar datorită calităților culinare deosebite ale acestora cererea este tot mai mare în fiecare an. De asemenea, cercetările și experimentele au dovedit eficiența culturii de Agaricus. Dacă îți surâde ideea de a investi într-o ciupercărie, te invităm să parcurgi acest articol pentru a afla mai multe detalii.

Afacere cu ciuperci champignon

Foare multe persoane s-au gândit la o ciupercărie pentru a-și face debutul în lumea afacerilor, pentru că investiția poate fi una destul de mică la început, iar spațiul agricol nu este necesar. O afacere cu ciuperci poate fi începută într-o anexă din curte sau chiar într-un beci spațios, lucru care nu reprezintă o problemă pentru mulți gospodari din România. Principalul avantaj al cultivării de ciuperci champignon constă în ciclul de cultură scăzut al plantei, care variază între 100 şi 120 de zile. Pe cale de consecință, o ciupercărie îți poate asigura până la trei culturi pe an, ceea ce automat va conduce la amortizarea rapidă a investiției.

Astfel, dacă ai ales cu grijă soiul de ciuperci plantate și echipamentele necesare, înființarea unei ciupercării nu va fi un lucru prea complicat de făcut. Totuși, pentru a începe o afacere cu ciuperci trebuie să știi cât mai multe, atât despre acestea, cât și despre ce presupune o astfel de afacere.

Fiind plante pretențioase, ciupercile au nevoie de anumite condiții climatice pentru a le optimiza dezvoltarea. Așadar, pentru a le asigura un ambient propice, va trebui să investiți în anumite echipamente tehnologice care să creeze în mod artificial aceste condiţii. Investițiile pentru deschiderea unei ciuperci includ:

  •  sisteme de control și monitorizare a aerului;
  •  sisteme de control și monitorizare a temperaturii;
  •  amenajarea spațiului;
  •  compostul și miceliul;
  •  investiții pentru promovarea și vânzarea ciupercilor (către hipermarketuri, aprozare, piete agro-alimentare, etc.).

După cum spuneam, o afacere cu ciuperci champignon de succes trebuie să pornească de la cunoștințe solide despre cultivarea acestora, însă partea bună este că e mult mai simplă decât în cazul multor altor culturi.

Citește și: Afacere cu fructe de pădure – cât învestești și la ce profituri te poți aștepta

Ce profit îți aduce o ciupercărie

Ciupercile champignon sunt printre cele mai cunoscute și cele mai consumate ciuperci din țara noastră, fapt ce le recomandă pentru a fi cultivate, tocmai pentru cererea este mare. Un alt avantaj al ciupercilor este faptul că ele constituie cultura cu cel mai mare randament pe metru pătrat. Astfel, într-un singur ciclu de cultură, de pe un singur metru pătrat, se pot obține 15-20 kg de ciuperci.

Afacere cu ciuperci champignon. Ce trebuie să știi înainte de a-ți deschide o ciupercărie
Afacere cu ciuperci champignon. Ce trebuie să știi înainte de a-ți deschide o ciupercărie

Cum într-un singur an se realizează ușor trei cicluri de cultură, rezultă o cantitate de 45 – 60 kg/mp/an. Prețul de vânzare al unui kilogram de ciuperci champignon este de circa 7 – 8 lei, ceea ce înseamnă că un spațiu de cultură de 100 mp aduce încasări de peste 42.000 de lei/an. Dacă beneficiați de un spațiu mai mare, încasările se pot dubla sau tripla.

Dacă tot am vorbit despre avantaje, ar fi onest să vorbim puțin și despre piedici, iar cea mai mare în afacerea cu ciuperci este faptul că piața românească este controlată de importuri.

O altă problemă pe care trebuie să o rezolvi, dacă te gândești la o afacere cu ciuperci, este transportul, pentru că, de obicei, en-grosiștii care cumpără ciuperci nu vin să le ia de acasă, în cazul în care stai la sat, ca în cazul altor mărfuri. De asemenea, dacă v-ați hotărât să cultivați ciuperci champignon, trebuie să știți că este o concurență foarte mare pe piață.

Momentul oportun pentru a porni o afacere cu ciuperci este toamna, cam când începe postul Crăciunului, sau primăvara.