Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie de energie din Grecia, la care statul elen deține o pondere de 34% din acțiuni, a raportat pentru anul 2024 o scădere semnificativă a profitului net de 62,1%, ajungând la 187,2 milioane de euro, comparativ cu 494,2 milioane de euro în 2023, scrie Profit.
Această scădere a fost parțial cauzată de dispariția unui efect financiar pozitiv, înregistrat în 2023, care a provenit din achiziția Enel România la un preț avantajos. În locul acestui efect pozitiv, în 2024, PPC a avut de suportat o depreciere de active în valoare de 207,2 milioane de euro.
În ciuda acestor pierderi, PPC a înregistrat o performanță financiară ajustată solidă. Profitul net ajustat a ajuns la 426 milioane de euro, o creștere semnificativă față de 206 milioane de euro în 2023. De asemenea, venitul net ajustat după plata intereselor minoritare a crescut la 365 milioane de euro, comparativ cu 140 milioane de euro în 2023.
Grupul grecesc a înregistrat o creștere semnificativă a veniturilor totale, cu un avans de 16,8% ajungând la 8,978 miliarde de euro, iar EBITDA ajustat a crescut cu 41%, atingând 1,8 miliarde de euro.
Citeşte şi: Aparate electrice care consumă curent chiar şi atunci când sunt oprite. Ce nu trebuie lăsat în priză
Investițiile PPC în modernizarea și digitalizarea rețelelor de distribuție de energie electrică au contribuit la îmbunătățirea fiabilității rețelelor atât în Grecia, cât și în România. Astfel, în România, timpul mediu de întrerupere a alimentării cu energie (SAIDI) a scăzut de la 90 de minute la 82 de minute, iar numărul mediu de întreruperi (SAIFI) s-a redus de la 2,5 la 2,3.
Georgios Stassis, președintele și CEO-ul PPC, a menționat că 2024 a fost un an de performanță solidă, cu un EBITDA de 1,8 miliarde de euro, dublându-și profitabilitatea operațională în ultimii trei ani. De asemenea, PPC a continuat să crească investițiile în sectorul energiei regenerabile, având acum o capacitate de 6,2 GW în producția de energie verde. PPC se angajează să elimine lignitul din mixul său energetic până în 2026 și să devină un lider în domeniul energiei curate și tehnologiei energetice în sud-estul Europei.
„2024 a fost încă un an de performanță solidă pentru PPC, atingând 1,8 miliarde de euro în termeni de EBITDA, ceea ce înseamnă că ne-am dublat practic profitabilitatea operațională în ultimii trei ani, comparativ cu 2021, când a fost realizată majorarea capitalului social.
Această creștere s-a reflectat și în rezultatele financiare nete, permițându-ne să creștem distribuția dividendelor la 0,40 de euro pe acțiune pentru 2024.
În plus, ne-am crescut investițiile la aproximativ 3 miliarde de euro, concentrându-ne în principal pe proiecte de energie regenerabilă și distribuție, în concordanță cu obiectivul nostru de a deveni un jucător de top în domeniul energiei curate și tehnologiei energetice (powertech) în regiunea Europei de Sud-Est.
Am crescut semnificativ capacitatea noastră de energie regenerabilă la 6,2 GW și suntem pe drumul cel bun pentru a elimina lignitul până în 2026. În același timp, PPC a redus și mai mult tarifele la electricitate pentru clienții săi (din Grecia – n.r.) în 2024, absorbind volatilitatea prețurilor din piața angro de energie”, a declarat președintele și CEO-ul PPC, Georgios Stassis.
Citeşte şi: Ce se va întâmpla după expirarea plafonării la energie. Statul pregăteşte ajutoare pentru unii români
În ceea ce privește tarifele la energie electrică, PPC a reușit să absoarbă volatilitatea pieței angro de energie și a reușit să reducă tarifele pentru clienții din Grecia în 2024. În România, PPC a avut o cotă de piață de 16% în vânzările de energie electrică și o cotă de 16% în producția de energie regenerabilă, în creștere față de 14% în 2023.
Schimbări importante la facturile de energie pentru români începând cu 1 iulie 2025
După expirarea schemei de plafonare a prețurilor, facturile pentru energia electrică ale românilor vor crește considerabil. Prețurile furnizorilor de energie electrică, inclusiv PPC, vor varia între 1,45 și 1,6 lei/kWh, iar facturile ar putea deveni de două ori mai mari pentru unii consumatori.
PPC, fosta Enel, va aplica un preț de 0,79 lei/kWh, iar prețul final cu taxe va fi între 1,44 și 1,53 lei/kWh, în funcție de distribuitor. În același timp, alți furnizori precum E.ON și Electrica vor avea oferte similare, cu prețuri care vor ajunge până la 1,5 lei/kWh.