Cea de-a doua sesiune de Bacalaureat din 2021 a început, fiind înscriși aproximativ 39.000 de candidați, după cum se arată în calendarul aprobat de Ministerul Educației.
Update, ora 16:30. Ministerul Educației a publicat subiectele pentru prima probă a Bacalaureatului 2021, cea la Limba și literatura română, precum și baremele de corectare pentru ambele profile, cel uman și cel real.
Subiectele, pe care elevii le-au avut de rezolvat la această probă în sesiunea de toamnă 2021 a examenului, pot fi găsite atașat în galeria foto. De altfel, acolo poate fi găsit și baremul de rezolvare.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Prima probă a examenului va fi cea la Limba și literatura română, urmând ca marți să aibă loc proba obligatorie a profilului, iar apoi proba la alegere a profilului și specializării. În cursul zilei de joi, participanții la examen care fac parte din minoritățile naționale vor susține proba la limba și literatura maternă.
Între 23 și 31 august vor fi echivalate competențele lingvistice și digitale. Pentru ca fiecare probă să fie considerată promovată, nota minimă de trecere este 5, iar media finală de promovare a examenului trebuie să fie de cel puțin 6. După cum se arată în datele transmise de către inspectoratele școlare județene, 24.988 de candidați provin din promoția 2020-2021, iar 13.958 de candidați, din promoțiile anterioare.
Rezultatele urmează a fi afișate în decursul zilei de 31 august, până la ora 12:00. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, în format fizic dar și electronic. Astfel, cei nemulțumiți de nota acordată vor completa și semna o declarație-tip, în care se menționează faptul că nota acordată ca soluționare a contestației, poate modifica nota inițială, aceasta putând crește sau descrește, în funcție de caz.
Rezultatele finale ale sesiunii de toamnă vor fi comunicate vineri, în data de 3 septembrie. Probele scrise vor începe la ora 9:00, iar accesul în săli a elevilor va fi permis până la ora 8:30. Candidații vor avea la dispoziție trei ore pentru a elabora lucrările scrise, iar acest interval va porni din momentul în care distribuirea subiectelor în sala de examen se va fi încheiat.
Un alt lucru important de reținut este faptul că aceaștia vor putea utiliza numai cerneală sau pastă de culoare albastră, în timp ce pentru scheme și desene doar creion negru. În cadrul examenelor , mijloacele de calcul vor fi interzise, iar hârtia folosită drept ciornă va fi doar cea distribuită în sala de examen.
Elevii trebuie să știe că toate sălile de examen vor fi dotate cu camere funcționale de supraveghere video și audio. Astfel, este interzisă introducerea în sălile de examen ale unor obiecte diferite față de instrumentele de scris și desen. Totodată, tuturor elevilor li se vor aduce la cunoștință faptul că este interzisă introducerea unor lucrări precum manuale, dicționare sau notițe precum și instrumentele de calcul electronic, stocare de informații sau comunicare, aici fiind incluse telefoanele mobile, tabletele, etc.
Participanților la examen le este interzis să comunice între ei sau cu persoanele aflate în exterior, să schimbe foi din lucrare, ciorne sau notițe, ori materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. În cazul în care vor fi prinși într-una dintre aceste situații, aceștia vor fi eliminați din examen, chiar dacă obiectele respective au fost folosite sau nu. Drept sancțiune, acești candidați nu vor mai avea dreptul de a participa la examen următoarele două sesiuni.