Home » Știri » Știri sociale » Beneficiile consumului de ciuperci – 7 motive să le incluzi în meniul săptămânal

Beneficiile consumului de ciuperci – 7 motive să le incluzi în meniul săptămânal

Pană Emanuela / 02.01.2021, 13:48

Când vine vorba despre o alimentație sănătoasă, ciupercile iau „lozul câștigător“ grație numeroaselor beneficii. Acestea au un conținut scăzut de calorii și carbohidrați, dar o mare varietate de vitamine și minerale: seleniu, cupru, vitamine B2 şi B3, vitamina D, fibre și chiar proteine. Excelente în salate, pe feliile de pizza și în omlete, ciupercile sunt recomandate în special vegetarienilor, ca bun substitut pentru carne. De asemenea, ele sunt perfecte pentru persoanele care vor să slăbească.

Beneficiile consumului de ciuperci

Tot mai multe cercetări arată că ciupercile ar putea intra lejet în categoria super-alimentelor, alături de broccoli și afine, numărând diverse beneficii pentru organismul uman. Poate părea un aliment banal, însă, în realitate, lucrurile nu stau deloc așa.

Ciupercile nu conțin niciun fel de grăsime, zahăr sau sare, fiind o sursă valoroasă de fibre, vitamine și minerale esențiale, dintre care potasiu, cupru, fie și fosfor. Dintre toate, cel mai important este seleniul, care nu se găsește în prea multe fructe și legume.

Ciupercile pot fi consumate în salate, în supe, în omlete și nu numai, anumite specii fiind considerate o adevărată delicatesă. Așadar, dacă incluzi ciupercile în meniul tău zilnic te vei simți sătulă fără să crești conținutul caloric, bucurându-te în același timp de o serie de avantaje, despre care vom discuta în continuare.

7 motive să le incluzi în alimentație

1. Sunt bogate în vitamine B și D

Ciupercile sunt, practic, mici pachețele de vitamine B și D. Vitaminele din grupul de B-uri sunt implicate în creșterea și dezvoltarea celulelor, în modul de funcționare a creierului și a sistemului imunitar. Între timp, vitamina D fixează calciul în sistemul osos, previne osteoporoza, diabetul zaharat, bolile inflamatorii intestinale și tulburările cardiovasculare.

De ce este indicat să incluzi ciupercile în meniul tău zilnic
De ce este indicat să incluzi ciupercile în meniul tău zilnic

2. Sunt bogate în antioxidanți

Banalele ciuperci Champignon pot aduce, la rândul lor, numeroase beneficii asupra sănătății. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au demonstrat că doar câteva ciuperci conțin o cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, de 12 ori mai mare decât germenii de grâu și de 4 ori mai mult decât ficatul de pui, considerate ca fiind cele mai importante surse. L-Ergothioneine acționează asupra substanțelor instabile care atacă și vătămează membranele celulelor (cunoscute ca radicali liberi) și protejează ADN-ul organismului de alte daune.

3. Protejează sistemul imunitar

Deoarece conțin un număr mare de antioxidanți, ciupercile te protejează de celulele nocive care pot duce la boli de inima, Alzheimer sau chiar cancer. De asemenea, ciupercile albe stimulează sistemul imunitar, cresc producția de proteine antivirale, dar și a altor proteine eliberate de celule, care protejează țesuturile. Acest aliment luptă împotriva îmbătrânirii celulare, fiind bogate în seleniu – un oligoelement cu efect benefic.

4. Sunt excelente pentru digestie

Ciupercile au în compoziție fibre alimentare care joacă un rol important în reglarea tranzitului intestinal, ajutând la prevenirea constipației. De asemenea, acestea conțin amidon, care, odată ajuns în sistemul digestiv, este transformat în hrană pentru bacteriile din colon, fapt ce contribuie la menținerea unui intestin sănătos.

Citește și: Afacere cu ciuperci champignon – care e granița între reușită și eșec și ce profituri puteți avea

5. Luptă împotriva cancerului

Studiile de laborator au arătat că anumiţi compuşi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale, aceste efecte fiind studiate în cazul cancerului de sân și de colon. Potrivit revistei medicale 3 Biotech, „compușii anti-cancer din ciuperci joacă un rol crucial în inducerea speciilor de oxigen reactiv, inhibitor de kinaza mitotică, antimitotică, inhibitor de angio geneza și declanșează apoptoza și menține sub control multiplicarea cancerului“.

6. Te ajută sa explorezi gustul „umami“

Umami este cel de-al cincilea gust, alături de dulce, acru, sărat și amar și se obține, de obicei, prin folosirea monoglutamatului de sodiu, de care, practic, ar trebui să ne ferim deoarece rezultă în urma unor procese industriale complexe și este artificial. Totuși, ciupercile reprezintă o sursă naturală a acestui gust complet diferit, putând fi incluse într-o multitudine de rețete.

7. Îți oferă senzația de sațietate

Ciupercile sunt sărace în calorii, însă au o textură bogată și un gust puternic, fiind o gustare ideală atunci când îți este foame. O porție de 200 gr de ciuperci conține 20 de calorii și îți oferă 2 gr de proteine. Poți să le folosești ca ingredient în chiftele sau să prepari o supă-cremă delicioasă. Vei observa că ciupercițe țin de foame.