Românii care pot face şcoala de şoferi gratuit sunt în principal elevii din liceele tehnologice (profesionale), în cadrul unor programe susținute de stat sau de către instituțiile de învățământ. Aceștia beneficiază de cursuri gratuite pentru obținerea permisului auto, în special categoria B, în contextul unei crize acute de șoferi profesioniști în România, scrie Fanatik.
Cine beneficiază de școala de șoferi gratuită: elevii înscriși în liceele tehnologice sau profesionale; cei care participă la programe finanțate de Ministerul Educației sau alte inițiative locale; în unele cazuri, singurul cost pentru elevi este combustibilul consumat în timpul orelor de conducere.
Citeşte şi: Rabla 2025. Ce trebuie să ştie românii care vor o maşină nouă
Ce oportunități oferă acest program: permisul auto gratuit, care în mod normal costă în jur de 2.000 de lei; posibilitatea de a se angaja imediat după finalizarea liceului; salarii de până la 5.000 de lei/lună, în special pentru posturi precum curierat, distribuție și aprovizionare, alte posturi unde permisul este o condiție esențială.
Citeşte şi: Cod Rutier 2025. Obiectele pe care este obligat să le aibă în maşină fiecare şofer din România
România are cel mai mare deficit de șoferi profesioniști din Europa, aproximativ 150.000 de posturi fiind vacante. Practic, 19% dintre posturi nu sunt ocupate, dublu față de media UE. În plus, absența permisului limitează accesul tinerilor la locuri de muncă bine plătite.
Citeşte şi: Ce echipament va fi obligatoriu pentru şoferi în România. Vechile instrumente ar putea deveni istorie!
Astfel, pentru elevii din liceele tehnologice, școala de șoferi gratuită este o oportunitate reală de a câștiga independență financiară imediat după absolvire. În plus, cu salarii ce pot ajunge la 5.000 lei pe lună, meseria de șofer devine o alegere tot mai atractivă.