Home » Știri » Știri sociale » Cât de vechi sunt, de fapt, tăblițele de la Tărtăria

Cât de vechi sunt, de fapt, tăblițele de la Tărtăria

Pană Emanuela / 08.08.2021, 07:46
Cât de vechi sunt, de fapt, tăblițele de la Tărtăria

În vara lui 1961, arheologul Nicolae Vlassa se afla în localitatea Tărtăria pentru săpături, moment în care a descoperit un mormânt străvechi. Inițial, acesta nu a observat nimic ieșit din comun, însă după excavarea osemintelor și a diverselor odoare, a găsit și trei tăblițe de lut, mai puțin obișnuite. Ceea ce nu știa Vlassa atunci e că făcuse o descoperire epocală. Așa-numitele „tăblițe de la Tărtăria“ continuă să stârnească și astăzi controverse în lumea științifică mondială, conținând, potrivit unor istorici, cel mai vechi scris din lume. Cât de vechi sunt, de fapt, afli în continuare.

Cât de vechi sunt tăblițele de la Tărtăria

De la descoperirea lor și până în prezent, tăblițele de la Tărtăria încă sunt învăluite în mister, reprezentând o sursă de controverse. Mulți cercetători străini, printre care și David Whipp, Boris Perlov sau Iovan Todorovic sunt de părere că simbolurile înscrise pe aceste trei bucăți ceramice ar reprezenta prima scriere a lumii.

Decenii în șir și-au bătut capul cercetătorii pentru a reuși să descifreze simbolurile punctate pe artefacte, iar cel mai avizat specialist în materie, cercetătorul Gheorghe Lazarovici, crede că are o explicație pentru aceste simboluri.

Au fost declarate ca scriere, după ce le-am analizat desen cu desen, piesă cu piesă, am constatat că e un mijloc de comunicare. Dar comunicarea e de mai multe feluri: prin semne, cu mâinile, cu fața și ochii, al doilea e prin simboluri, culoare sau desenarea unor obiecte când simbolul ajunge să fie cunoscut nu mai e nevoie să desenezi de exemplu șarpele cu cap, coadă, decor, limbă.

Atunci scriau pe scrieri rupestre, în peșteri, pe vase și pe asemenea tăblițe, dar scrierile au apărut doar în imperii, nu peste tot în lume, pentru că aveau nevoie de socoteli, a apărut în Egipt, în Sumer. Acea civilizație protosumeriană era 3000-2500 îen când apar tăblițe doar cu semne. În faze mai târzii semnele sunt standardizate și încep să apară socoteli, numere. Mai târziu se scriu imnuri pe ele, cum e imnul lui Ghilgameș“, a explicat Gheorghe Lazarovici, apropiat al cercetătorului Vlassa.

Când vine vorba despre vechimea tăblițelor părerile sunt împărțite, iar potrivit specialiștilor, există un obstacol insurmonabil în ceea ce privește determinarea vârstei, pentru că fiind din lut nu pot fi datate prin metoda cu carbon radioactiv. Cu toate acestea, cele trei tăblițe de la Tărtăria au fost datate indirect.

În urma unor analize realizate pe alte obiecte (oase) găsite împreună cu acestea în groapa rituală, rezultând cu aproximație anul 5300-5500 î.Hr., s-a ajuns la concluzia că vechimea obiectelor descoperite de Vlassa ar fi de peste 7.000 de ani.

Mai multe explicații privind semnificația tăblițelor găsiți în videoclipul atașat.

Citește și: Descoperire extraordinară! Cum arată și câte carate are piatra considerată al treilea cel mai mare diamant din lume. FOTO

Importanța descoperirii de la Tărtăria

După cum aminteam și mai sus, se crede că cele trei tăblițe de la Tărtăria ar conține cel mai vechi set de simboluri gravate de pe planetă, fiind datate înaintea scrierilor sumeriene, despre care e stabilit că ar fi primul alfabet al unei civilizații.

Ce vechime au controversatele tăblițe de la Tărtăria
Ce vechime au controversatele tăblițe de la Tărtăria

Celelalte candidate la cea mai veche scriere din lume sunt Harappa și scrierile egiptene, toate cele trei (inclusiv scrierile sumeriene) datând din jurul datei de 3200-3500 î.Hr.

Două dintre cele trei bucăți de lut sunt găurite și acoperite cu semne, iar cea de-a treia folosește o modalitate de scris pur pictografică. Concret, este vorba despre reprezentarea stilizată a unui animal (capră), un simbol vegetal și un altul mai puțin clar.

Cea de-a doua formă discoidală este considerată ca fiind cea mai apropiată de o scriere adevărată, întrucât cuprinde patru grupuri de semne, despărțite prin linii. O bună parte din semnele pe care le conține se regăsesc în semnele care apar în inscripţiile arhaice greceşti.

Analizându-le, arheologul Nicolae Vlassa a constatat că cele trei tăblițe de la Tărtăria se aseamănă foarte mult cu cele ale sumerienilor din punct de vedere al însemnelor folosite.

Nicolae Vlassa, analizând tăblițele de la Tărtăria
Nicolae Vlassa, analizând tăblițele de la Tărtăria