Home » Când, unde, cum » Descoperire extraordinară! Cum arată și câte carate are piatra considerată al treilea cel mai mare diamant din lume. FOTO

Descoperire extraordinară! Cum arată și câte carate are piatra considerată al treilea cel mai mare diamant din lume. FOTO

Manolică Anca / 19.06.2021, 13:36

Descoperire extraordinară făcută în Botswana! O firmă minieră a dat peste o piatră prețioasă, despre care se spune că ar fi al treilea cel mai mare diamant din lume. Iată cum arată și câte carate are nestemata.

Câte carate are al treilea cel mai mare diamant din lume

Firma minieră Debswana, companie deţinută în comun de guvern şi de dealerul sud-african de diamante De Beers, a anunțat că a descoperit un diamant impresionant în Botswana, nestemata fiind descrisă drept al treilea cel mai mare diamant al lumii. Piatra a fost descoperită pe 1 iunie și a fost prezentată miercuri, 16 iunie, de directorul companiei, Lynette Armstrong, președintelui țării, Mokgweetsi Masisi.

Nestemata are 1.098 de carate și reprezintă cea mai mare descoperire, în materie de pietre prețioase, a companiei miniere în cei peste 50 de ani de activitate. Totodată, piatra este considerată al treilea cel mai mare diamant din lume după diamantul Cullinan de 3.106 carate descoperit în 1905, în Africa de Sud, și diamantul Lesedi La Rona de 1.109 carate descoperit în Botswana, în 2015.

„Acesta este cel mai mare diamant recuperat de Debswana în istoria sa de peste 50 de ani de funcționare (..) Această piatră rară și extraordinară… înseamnă atât de mult în contextul diamantelor și a Republicii Botswana”, a spus directoarea Lynette Armstrong.

Așa arată al treilea cel mai mare diamant descoperit
Așa arată al treilea cel mai mare diamant descoperit

 „Aduce speranță unei națiuni greu încercate”

Diamantul descoperit la mina Jwaneng măsoară 73/52/27 milimetri și încă nu a primit un nume. Ministrul Mineralelor, Lefoko Moagi, a spus că această descoperire a venit într-un moment foarte oportun după ce pandemia de Covid-19 a afectat puternic vânzarea de diamante în anul 2020.

Anul trecut, producția companiei africate Debswana a scăzut cu 29%, iar vânzările au scăzut cu 30%, ajungând la 2,1 miliarde de dolari pe măsură ce pandemia afecta producția și cererea. Compania este o colaborare între firma De Beers și Guvernul din Botswana, care primește până la 80% din profitul ce vine din vânzările de dividende, redevențe și taxe.

„În urma analizelor preliminare, noi credem că acesta ar putea fi al treilea cel mai mare diamant din lume. Încă nu am decis dacă îl vom vinde prin intermediul De Beers sau prin Okavango, compania deținută de stat”, a adăugat Armstrong, potrivit The Guardian.

Scurta istorie a diamantului

Diamantul este un mineral nativ și totodată o piatră prețioasă. Din punct de vedere chimic este una dintre formele de existență ale carbonului pur, celelalte fiind carbonul amorf (grafitul) și fulerenele. Acesta cristalizează în sistemul cubic și poate atinge duritatea maximă (10) pe scara Mohs, duritatea variind însă în funcție de puritatea cristalului. Fiindcă sunt foarte dure, cristalele de diamant se șlefuiesc numai cu pulbere de diamant și din fulerită.

Cuvântul diamant își are originea în cuvantul „adamas”, folosit în Grecia Antică pentru orice materie dură. Nu se știe cu exactitate când au fost descoperite de oameni diamantele, însă un lucru cert este că prima descoperire a diamantelor si catalogarea lor istorică, legată de utilizarea acestora, vine din India și se presupune că își au originile în jurul anului 800 î.Hr..