Home » Life & Style » Povestea prețiosului diamant Orlov, considerat bijuteria blestemată venită din India

Povestea prețiosului diamant Orlov, considerat bijuteria blestemată venită din India

Ileana Mladinoiu / 19.03.2021, 15:05
Povestea prețiosului diamant Orlov, considerat bijuteria blestemată venită din India

Povestea diamantului Black Orlov este învăluită în mister și superstiție. Se spune că a fost folosit ca ochi montat într-o statuie (la fel ca diamantul Hope) a unei zeități hinduse, Brahma, într-un  templu de lângă Pondicherry/Puducherry aflat în partea de sud a Peninsulei Indiene.

Originea diamantului Black Orlov

În 1750 a fost furat de un soldat francez dezertor, care, după ce s-a convertit la hinduism, a câștigat respectul și favorurile preoților și a putut să se apropie și să fure diamantul. Apoi a fugit  în Madras (Chennai)  unde a revândut piatra unui căpitan de marină britanic.

Înainte de a ajunge la Amsterdam, orașul diamentelor, Black Orlov a trecut prin mai multe mâini. Istoria sa se extinde până la mijlocul secolului al XVIII-lea, când piatra a aparținut lui Nader Shah, rege al Persiei.

După asasinarea lui, diamantul a fost furat și vândut milionarului armean  Shaffrass. A fost apoi cumpărat în 1774 de către Contele Grigory Grigorvevich Grigory care era îndrăgostit de împărăteasa Ecaterina a II-a cea Mare, într-o încercare nereușită de a-i recâștiga favoarea.

Nu vom ști niciodată dacă respectivul conte a plătit-o cu banii lui sau cu cei ai împărătesei. Cert este că i-a oferit-o în 1776 de Sfânta Ecaterina, dar fără succesul dorit.

Diamantul care cântărește 193 de carate a fost  botezat Orlov și a fost montat pe Sceptrul Imperial Rus în 1784, expus la Muzeul Kremlinului din Moscova, făcând astfel parte din Fondul de diamante al Rusiei.

Diamantul Black Orlov
Black Orlov

Diamantul este cunoscut nu numai pentru dimensiunea sa, ci și pentru calitatea tăierii. De pe vremea lucrării maestrului indian, nimeni nu a prelucrat piatra și astăzi putem vedea profesionalismul bijutierului antic. Diamantu Orlov este absolut pur, are o nuanță verde slabă.

De ce diamantul Orlov a fost considerat o bijuterie blestemată

Seria blestemelor pare să înceapă prin 1932 când un anume J.W. Paris, un comerciant de diamante, ar fi importat piatra prețioasă în America. După ce a vândut bijuteria, s-a sinucis aruncându-se în gol.

În 1947, prințesa Nadia Vyegin-Orlov, fostă proprietară a diamantului, ar fi murit sărind din vârful unei clădiri din orașul Roma.

După mai multe decese misterioase care s-au întâmplat cu proprietarii anteriori, diamantul a fost tăiat în trei pietre prețioase separate, în încercarea de a sparge blestemul. De atunci, se pare că noii proprietari privați ar fi scăpat de blestem. Acum cântărește doar 67,50 carate.

Nu există nicio indicație a originii acestor blesteme. Nu este prima bijuterie blestemată, iar faptul că a fost furată și o statuie sacră profanată ar putea fi cauza interpretărilor de acest gen. Poate că secționarea pietrei a îndepărtat blestemul.

Dincolo de orice legende, diamantul Orlov, cunoscut  ca fiind piatra Ecaterinei cea Mare, este considerat a fi una dintre cele mai scumpe pietre preţioase ale lumii cu o valoare estimativă de aproximativ 18 milioane de dolari.

Conform definiției eminentului gemolog englez Herbert Smith, Orlov rămâne în continuare diamantul „cel mai remarcabil dintre toate diamantele găsite vreodată în India”.

Renumitul diamant este acum disponibil pentru vizualizare tuturor oamenilor care ar dori să facă o călătorie spre partea lumii ce îl adăpostește.