Home » Life & Style » De ce Lacul Roșu se numește așa. Ce arată legendele că s-a petrecut aici

De ce Lacul Roșu se numește așa. Ce arată legendele că s-a petrecut aici

Manolică Anca / 16.03.2021, 09:56

Lacul Roşu este unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase locuri din România. Situat la granița dintre județele Harghita și Neamț, în locul unde Transilvania întâlneşte Moldova, Lacul Roșu oferă o atracţie unică: rămășițele unei păduri scufundate. Și sigur dacă ai ajuns prin această zona, te-ai întrebat de ce Lacul Roșu se numește așa. Iată ce spun legendele locului.

De ce Lacul Roșu se numește așa

Lacul Roșu este cel mai mare lac de baraj natural şi de munte din România, întins pe aproape 11 hectare, cu o adâncime de 9,6 metri. Cunoscut în zonă și sub numele de Lacul Ghilcoș, acesta s-a format în anul 1838 ca urmare a alunecării unui versant din Muntele Ghilcoș, pe care localnicii l-au supranumit Muntele Ucigaș. Acest lucru este susținut de un geolog recunoscut în Ţinutul Secuiesc, Franz Herbich. De ce Lacul Roșu se numește așa? Numele său provine de la Pârâul Roșu care îl traversează cu straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier.

Formarea lacului este pusă pe seama cutremurului din 11 ianuarie 1838, care a avut o replică în februarie şi a desprins bucăţi uriaşe de strâncă de pe versanţi. Odată cu răstrunarea acestora, o vale întreagă a fost obturată, pădurea de brazi fiind inundată. Și astăzi mai pot fi văzute cioturi de copaci care răsar din apă. Acest lucru face Lacul Roşu unic în România.

De ce Lacul Roșu se numește așa
De ce Lacul Roșu se numește așa

Ce arată legendele că s-a petrecut aici

Dincolo de explicațiile geologice cu privire la formarea lacului, de numele său se leagă și anumite legede, pe care oamenii locului le povestesc adesea. Se spune că, în trecut, a existat o fată deosebit de frumoasă, Estera, și un băiat foarte bogat, singur la părinți. O primă variantă a poveștii dintre cei doi ar fi aceea că ei s-ar fi întâlnit la un târg din Gheorgheni și s-ar fi îndrăgostit imediat. Tânărul i-a cumpărat Esterei o basma albastră ca cerul și a rugat-o să îi fie soție.

Părinții băiatului nu erau de acord cu căsătoria, în ciuda rugăminţilor celor doi îndrăgostiți. Văzând că nu există nicio posibilitate, tinerii au decis să fugă în lume. Atunci, părinții băiatului au înnebunit de furie și au blestemat-o pe fată, fără însă a se gândi că blestemul îl va lovi şi pe fiul lor. Se spune că în drumul lor prin munți, tinerii au fost prinşi de o furtună, fiind nevoiți să se adăpostească la poalele muntelui. Astfel, legenda spune că cei doi au fost uciși de o stâncă uriașă care s-ar fi desprins, sângele lor curgând în lac.

Turiștii pot face plimbări cu barca pe lac pentru a admira mai de aproape stâncile copacilor
Turiștii pot face plimbări cu barca pe lac pentru a admira mai de aproape stâncile copacilor

O altă variantă a legendei spune că băiatul a fost luat în armată, iar tânăra mergea în fiecare zi în zona izvorului de lângă lac pentru a lua apă, plângând de dorul acestuia. Într-o zi, ea a fost zărită de un tâlhar, care a răpit-o și a fugit cu ea până la Suhardul Mic, printre stâncile cu mii de fețe unde își își ducea traiul. Acesta i-ar fi promis toate bogăţiile din lume dacă îl va lua de bărbat, însă fata l-a refuzat. Și se spune că, pentru a scăpa, Estera a cerut ajutorul munților. La auzul acestora, într-o noapte de iulie când s-a pornit din senin o furtună, o stâncă s-a prăvălit la vale îngropându-i  pe amandoi.

Și o a treia versiune a legendei spune că în zonă era o stână. În timpul unei furtuni puternice, ciobanii au încercat să se adăposteacă la poalele Muntelui Ucigaş, însă stâncile care s-au din versant i-au îngropat cu oi cu tot şi aşa a apărut lacul.