Home » Life & Style » Blestemul pe care William Shakespeare l-a lăsat în urma lui. Ce s-a petrecut la mormântul dramaturgului

Blestemul pe care William Shakespeare l-a lăsat în urma lui. Ce s-a petrecut la mormântul dramaturgului

Manolică Anca / 16.02.2021, 13:25
Blestemul pe care William Shakespeare l-a lăsat în urma lui. Ce s-a petrecut la mormântul dramaturgului

Tradus în toate limbile posibile, cel mai jucat dramaturg din toate timpurile, William Shakespeare este probabil cel mai cunoscut scriitor din toată lumea. Și-a redactat testamentul pe data de 25 martie 1616, când el se afla „într-o stare perfectă a sănătăţii şi memoriei, domnul fie lăudat”, după cum se arată scris chiar în document. Acest lucru se petrecea cu doar câteva săptămâni înainte de decesul subit și neașteptat, din 23 aprilie, ziua celei de-a 52 aniversări. Iată blestemul pe care William Shakespeare l-a lăsat în urma lui.

A lăsat patul matrimonial drept moștenire

Despre ultimele zile ale dramaturgului nu se știu prea multe. John Ward, vicarul bisericii Sfânta Treime din Stratford, locul unde a fost înmormântat Shakespeare, şi-a amintit ulterior că, însoţit de scriitorul Ben Johnson şi de Michael Drayton, un poet din Warwickshire, a ieşit la o plimbare. S-ar părea că Shakespeare „a băut prea mult”, s-a îmbolnăvit şi a murit de „febră”. La doar 18 ani, dramaturgul s-a căsătorit cu Anne Hathaway, o fată din Stratford. Ea i-a dăruit o fată, Susanna, şi gemeni: Judinth şi Hamnet, cel din urmă fiind unicul fiu al lui Shakespeare, care, din păcate, a murit la vârsta de 11 ani.

În testament, Shakespeare a scris că lasă cea mai mare parte din averea sa moştenitorilor de sex masculin ai fiicei sale mari, Susanna. Aici era inclus şi un pat dublu de mari dimensiuni, care le-a aparținut celor doi soți. Fraza „De asemenea, îi las soţiei mele cel de-al doilea pat al meu” a atras atenția și a dat frâu unui șir imens de speculații. Să fie oare această moștenire rezultatul unei vieți nefericite de cuplu? Conform multor specialiști, însă, patul era, de fapt, cel mai des folosit de cuplu, şi astfel lăsarea acestui obiect drept moştenire a fost un gest în semn de dragoste, nicidecum o insultă grosolană.

Anne Hathaway, soția marelui dramaturg
Anne Hathaway, soția marelui dramaturg

Era o practică obișnuită în acele vremuri

Pe de altă parte, alți specialiști nu sunt de aceeași părere. Ei evidențiază faptul că, în vremea lui Shakespeare, bărbaţii obișnuiau să le vorbească soțiilor în termeni cât mai înfloriţi de alint, să le elogieze. Iar acest lucru nu numai că lipsea din documentul lăsat, dar fraza sărăcăcioasă prin care declara lăsarea celui de-al doilea pat era, venea în completare, fiind mai precis un gând ulterior.

Deși în zilele noastre ar părea extrem de ciudată lăsarea unui pat ca moştenire, cu câteva secole în urmă asta era o practică obişnuită. Un pat sculptat, cu o saltea moale, confortabilă, fără purici şi păduchi, era foarte scump și, totodată, extrem de prețuit. era foarte scump şi foarte preţuit.

Blestemul pe care William Shakespeare l-a lăsat în urma lui

De asemenea, o ultimă dorință înscrisă în testament a fost văzută ca fiind blestemul pe care William Shakespeare l-a lăsat în urma lui.  Acesta a dorit ca un anumit vers să fie sculptat pe piatra sa funerară, un blestem sub forma unei poezii burleşti, ce spune: „Binecuvântat acel ce aste pietre va cruţa/ Şi blestemat acel ce oasele îmi va muta”.

Mormântul lui Willian Shakespeare
Mormântul lui Willian Shakespeare

Se crede că, prin aceasta, Shakespeare dorea să sperie jefuitorii de morminte. Mai mult, autoritatea cererii sale a împiedicat şi deschiderea mormântului pentru a putea fi îngropată Anne Hathaway, care a decedat la şapte ani după soţul ei. Chiar şi în prezent, trupul neînsufleţit al lui William Shakespeare se află acolo unde a fost îngropat iniţial, în curtea bisericii Sfânta Treime, și nu în celebrul Colţ al Poeţilor din Catedrala Westminster. S-ar părea că blestemul şi-a servit bine scopul!