Home » Știri » Știri sociale » Câte culori conțin curcubeiele și care sunt acestea

Câte culori conțin curcubeiele și care sunt acestea

Pană Emanuela / 18.09.2021, 11:36
Câte culori conțin curcubeiele și care sunt acestea

Din cele mai vechi timpuri, curcubeul, unul dintre cele mai frumoase fenomene naturale, este considerat un simbol al norocului. Se spune că atunci când un curcubeu apare pe cer, ziua va fi mai fericită și mai ușoară. Mai mult, unii chiar își pun o dorință atunci când văd acest fenomen natural impresionant. Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic care se manifestă pe cer prin apariția unui spectru în forma unui arc colorat. Tu știi câte culori sunt în curcubeu? Dacă ai răspuns „șapte“, înseamnă că ești în continuare, cu toții suntem, moștenitorii alegerii făcute de un singur om, cu peste trei secole în urmă. Mai multe detalii, în continuare.

Câte culori conțin curcubeiele și care sunt acestea

Înainte de a vorbi despre culorile care compun curcubeiele, haideți să înțelegem puțin mai bine aceste fenomene meteorologice naturale și, prin urmare, să încercăm să le definim. Curcubeul este, fără doar și poate, unul dintre cele mai frumoase fenomene naturale, care se observă, de cele mai multe ori, după ploaie, când soarele este apropiat de orizont.

Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic care apare atunci când lumina soarelui suferă fenomenele de refracţie, reflexie şi difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă din atmosferă, având aspectul unui imens arc multicolor desfășurat pe cer. Când un strop mărunt de apă intră în contacr cu lumina albă, aceasta este descompusă în frecvenţe individuale corespunzătoare culorilor din spectrul vizibil, prin refracţie, la fel ca la intrarea într-o prismă optică.

Acum că știi deja cum se formează curcubeul, iată care sunt culorile curcubeului și ce înseamnă R.O.G.V.A.I.V – un acronim provenit de la culorile vizibile. Ei bine, culorile curcubeului au fost explicate pentru prima dată de Sir Isaac Newton, legendară figură a ştiinţei şi întemeietor al fizicii moderne. Acesta a spus că un curcubeu are șapte culori, după ce, inițial, alesese cinci culori pentru curcubeu: roșu, galben, verde, albastru și violet.

Ulterior, Newton a considerat că un curcubeu ar trebui să aibă șapte culori, la fel ca numărul zilelor săptămânii și notelor muzicale ce formează o gamă, precum și ca numărul de plante cunoscute până atunci. Astfel, fizicianul a mai adăugat două culori.

Cele șapte culori vizibile ale curcubeului sunt, așa cum le-a identificat Isaac Newton, următoarele: roșu, orange, galben, verde, albastru, indigo și violet.

Citește și: 12 curiozități fascinante despre curcubeu

Ce înseamnă ROGVAIV

ROGVAIV, scris deseori și R.O.G.V.A.I.V ori Rogvaiv, este un acronim care provine de la culorile vizibile ale curcubeului (Roșu, Orange, Galben, Verde, Albastru, Indigo și Violet).

Câte culori are curcubeul. Ce înseamnă ROGVAIV
Câte culori are curcubeul. Ce înseamnă ROGVAIV

Totodată, ROGVAIV reprezintă o formulă mnemotehnică (un ansamblu de tehnici care fac mai ușoară memorarea unor date, folosindu-se de lanțuri de asociații mentale, rime, conversiuni ori asonanțe) pentru a reține mai ușor culorile și ordinea lor din spectrul vizibil.

Fără a-i scădea câtuși de puțin meritele lui Newton, trebuie să menționăm că, în realitate, curcubeul adevărat, nu cel desenat în ilustraţii, cuprinde o gamă imensă de culori, de lungimi de undă, cu o trecere gradată de la una la alta – un spectru continuu. Fiecare dintre noi vede propriul curcubeu, iar asta nu numai pentru că percepem diferit culorile, ci și pentru fatpul că fiecare persoană va vedea lumina refractată în alte picături de apă.

Interesant de menționat că ochiul uman poate să distingă în el în jur de 100 de culori.

În mitologia grecească, curcubeul o simbolizează pe zeița Iris, iar incașii credeau că acest fenomen natural multicolor fantastic reprezenta un dar de la Zeul Soare.