Home » Tehnologie & Știinta » De ce are curcubeul 7 culori. Ce s-a descoperit

De ce are curcubeul 7 culori. Ce s-a descoperit

Violeta Badea / 03.03.2021, 11:04
De ce are curcubeul 7 culori. Ce s-a descoperit

De ce curcubeul are 7 culori. Curcubeul ne-a fascinat încă din copilărie. Acesta are șapte culori strălucitoare și înfrumusețează cerul, de obicei, după ce plouă. Culorile curcubeului sunt în ordine, iar acronimul „ROGVAIV” face uşor de reţinut modul în care sunt dispuse acestea. În acest articol veți afla de ce are curcubeul șapte culori.

De ce are curcubeul 7 culori

Curcubeul este un fenomen optic și meteorologic ce se manifestă pe cer odată cu apariția unui spectru în forma unui arc colorat. La un moment dat, am văzut cu toții un curcubeu și ne-a încântat privirea pentru că are o frumusețe aparte. Totul datorită culorilor spectaculoase pe care le afișează: roşu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo şi violet (ROGVAIV).

Încă din școala generală învățăm că există trei culori primare: roşu, galben şi albastru, iar acestea se combină pentru a rezulte alte trei culori secundare, portocaliu, verde şi violet. Totuși, alături de violet este inclus și violet. Componenţa cromatică a curcubeului a fost stabilită de Isaac Newton, întemeietorul fizicii moderne.

La început alesese doar cinci culori: roșu, galben, verde, albastru și violet. Ulterior, s-a răzgândit și a spus că ar trebui să fie în total șapte. Astfel, a mai adăugat două culori. De ce șapte? Ei bine, Newton s-a orientat după numărul zilelor săptămânii și al notelor muzicale care alcătuiesc o gamă muzicală, dar și numărul de planete cunoscute în vremea aceea.

De ce are curcubeul 7 culori
De ce are curcubeul 7 culori

Care este istoria celor 7 culori

Matematicianul Pitagora credea cu tărie că numerele au puteri nebănuite și au un impact major asupra vieții noastre de zi cu zi. El este primul care a observat că numărul șapte are legătură cu tot ceea ce se întâmplă în natură. Aceste credințe s-au menținut de-a lungul timpului și iată câteva exemple care demonstrează acest lucru: cele șapte minuni ale lumii, creștinii cred în cele șapte păcate ale zilei, cei șapte pitici din basmul „Albă ca Zăpada” sau numărul de zile al unei săptămâni.

Isaac Newton l-a admirat foarte mult pe Pitagora și i-a împărtășit credințele. Astfel, fizicianul a fost influențat de gândirea lui Pitagora atunci când a adăugat încă două culori curcubeului: orange (între galben și roșu) și indigo (între violet și albastru).

Așadar, motivul pentru care curcubeul este alcătuit din șapte culori este foarte complex si foarte vechi. Însă, uimitor este faptul că sunt incluse elemente din matematică, numerologie și chiar muzică, în ceva ce noi doar percepem vizual.

Isaac Newton
Isaac Newton

Ce înseamnă ROGVAIV

ROGVAIV este acronimul ce provine de la culorile curcubeului. Astfel, cuvântul provine de la: Roșu, Orange, Galben, Verde, Albastru, Indigo și Violet. ROGVAIV reprezintă o formulă mnemotehnică pentru a reține mai ușor culorile.

  • Roșu reprezintă legătura noastră cu Pământul. Termenul subliniază iubirea, roadele pomilor și clima.
  • Orange, adică portocaliul, este culoarea soarelui. Reprezintă căldura, bucuria, starea de bine și creativitatea. Portocaliul este considerată culoarea vindecării.
  • Galbenul este culoarea care reflectă vitalitatea, energia și gândirea limpede. Reprezintă distracția, voia bună și relaxarea.
  • Verdele înseamnă renașterea naturii, viața, primăvara. Este culoarea armoniei și a echilbrului. Verdele este asociat cu vindecarea.
  • Albastru este culoarea mării, a cerului, a seninului, a bunătății.
  • Indigo reprezintă o combinație de culori. Între albastru și roșu. Reprezintă meditația și se află în strânsă legătură cu visele.
  • Violet este o culoare care simbolizează spiritualitatea. Este o culoare nobilă, frumoasă, reprezintă liniștea și relaxarea.