Home » Știri » Știri sociale » Câte măsele de minte avem plus alte 15 curiozități despre dinții omului

Câte măsele de minte avem plus alte 15 curiozități despre dinții omului

Pană Emanuela / 14.02.2021, 09:35

Deseori se face asocierea între măselele de minte și maturizarea unei persoane, însă realitatea este că măseaua de minte nu ne face mai deștepți, ba chiar ne poate provoca multe probleme, necesitând o atenție mai specială față de restul de 28 de dinți. Află în continuare câte măsele de minte avem, când se dezvoltă, la ce ne folosesc și când trebuie scoase.

Câte măsele de minte avem

Măseaua de minte este, de fapt, ultimul molar permanent (sau molarul 3) și se dezvoltă în jurul vârstei de 17-25 de ani, însă, în unele cazuri, poate apărea chiar și la 30 de ani. În ceea ce privește numărul măselelor de minte, există persoane care pot avea 1, 2, 3 sau chiar 4 sau chiar mai mulți molari de minte, dar și persoane care nu au niciunul.

Potrivit studiilor, doar 35% dintre persoanele adulte mai au măsele de minte astăzi. În perioada preistorică, pentru a putea consuma alimentele care făceau parte din dieta lor de atunci (carne crudă, rădăcini, nuci și alte alimente tari), oamenii aveau nevoie de o putere de masticație crescută.

Stilul de viață și de alimentație al oamenilor a evoluat considerabil, iar odată cu el și corpul uman, inclusiv dantura și maxilarele, care s-au adaptat la noile schimbări. Astăzi, spre exemplu, mandibula este mai mică decât cea a unui om din preistorie. Acesta este motivul pentru care, la multe persoane, molarul de minte nu mai are loc pentru a crește drept sau pentru a se dezvolta normal.

Drept urmare, dezvoltarea unui molar de minte poate provoca dureri, aglomerarea dinților, dar și alte probleme. De asemenea, măseaua de minte este mai greu de întreținut prin igiena orală, din cauza locului îngust în care se dezvoltă.

Citește și: Curiozități despre pasta de dinți. 8 detalii mai puțin știute

15 curiozități despre dinți

Revenind la întrebarea de mai sus, și anume „Când trebuie scoasă măseaua de minte?“, trebuie să știi că nu toate persoanele sunt nevoite să facă o extracție a molarului de minte, astfel că este nevoie să te consulți cu medicul tău stomatolog.

15 curiozități despre dinți
15 curiozități despre dinți

Știai că…?

1. Fiecare dentiție este unică. La fal ca și amprentele, dinții diferă de la o persoană la alta. Pe cale de consecință, nu există în lume doi oameni cu aceeași dantură.

2. Dentiția temporară se formează înainte de naștere, în jurul vârstei de 6 luni. 1 din 2.000 de copii se naște cu dinții eupți.

3. De ce apar cariile? Istoria ne oferă răspunsul. Copiii din era preistorică dezvoltau foarte rar carii, motivul fiind că zahărul nu exista în regimul lor alimentar.

4. Dintele pe care noi îl vedem cu ochiul liber reprezintă, de fapt, 2/3 din lungimea lui totală. Restul dintelui este acoperit de gingie.

5. Cei mai lungi dinți sunt caninii. Tot ei au și cea mai mare durată de viață.

6. Smalțul este cea mai puternică substanță din corpul omului, fiind chiar mai rezistent decât oasele. El este alcătuit în proporție de 96% din minerale.

7. Știai că dacă ești dreptaci, vei tinde să mesteci mâncarea pe partea dreaptă? La rândul lor, stângacii vor mesteca mai mult pe partea stângă a cavității bucale. În ceea ce-i privește pe ambidextri, aceștia nu au preferințe.

8. Dacă am folosi ața dentară în fiecare zi, într-o viață întreagă am consuma peste 8 kilometri de ață dentară.

9. Anual, sportivii pierd circa 5 milioane de dinți în timp ce sunt pe teren sau în sala de sport.

10. Un dinte care a fost scos va „muri“ în aproximativ 15 minute.

11. De-a lungul vieții, petrecem circa 38,5 zile spălându-ne pe dinți.

12. Un om produce, într-o viață, peste 23.600 litri de salivă.

13.  În vremurile când nu existau medici stomatologi, scoaterea dinților era practicată de fierari și bărbieri.

14. Potrivit unui studiu recent, trebuie să acoperim vasul de toaletă după ce îl folosim, întrucât periuța de dinți atrage microbii din baie și din toaletă.

15. Doar 35% dintre adulți au măsele de minte. Se spune că strămoșii noștri se foloseau de măselele de minte pentru a sparge nuci.