Home » Știri » Știri sociale » Câte săptămâni are anul școlar 2022-2023. Când vor avea elevii prima vacanță

Câte săptămâni are anul școlar 2022-2023. Când vor avea elevii prima vacanță

Ileana Mladinoiu / 07.09.2022, 13:04
Câte săptămâni are anul școlar 2022-2023. Când vor avea elevii prima vacanță

A început un nou an școlar, cel mai lung după revoluție, cu multe diferențe față de cei anteriori, iar profesorii s-au ocupat deja să finalizeze planificările și să pregătească totul pentru ca orele să se desfășoare fizic în cele mai bune condiții. Află toate detaliile despre modificările aduse.

Câte săptămâni are anul școlar 2022-2023

Întoarcerea la școală este pentru elevi, părinți, profesori momentul perfect pentru a lua noi decizii, ținând cont de structura anului școlar 2022-2023 cu module de cursuri în loc de semestre ori trimestre. După 24 de ani în care s-a menținut acest tip de structură, țara noastră renunță la semestre. Și vacanțele școlare din 2022- 2023 au suferit modificări.

„Vom avea 5 module de învățare care vor alterna cu vacanțele. Practic, se renunță la semestre și trimestre. Se lucrează la evaluare acum, să vedem cum se va putea face”, potrivit surselor citate de edupedu.ro.

Acest nou an școlar cuprinde 36 săptămâni de școală și 5 de vacanță. Tezele nu mai sunt obligatorii, iar media va fi una singură, încheiată la sfârșitul anului, în loc de două semestriale, așa cum a fost până acum.

O altă noutate este că toți elevii vor avea parte de vacanța de toamnă în perioada 22-30 octombrie, adică ultima zi de cursuri (care au început la 5 septembrie) va fi 21 octombrie. Ceea ce se știa până acum era faptul că de vacanța de o săptămână din toamnă se bucurau doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare.

O altă vacanță numită modulară/mobilă va fi cea din luna februarie. Se numește așa, deoarece poate fi în a doua, a treia sau a patra săptămână din a doua lună a anului, în funcție de decizia inspectoratelor școlare din fiecare județ, respectiv a municipiului București.

An școlar 2022-2023
An școlar 2022-2023

Excepții pentru clasele din anii terminali, an școlar 2022-2023

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durata de 34 de săptămâni de cursuri și se incheie la data de 2 iunie 2023;

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;

Pentru clasele din învățământul liceal-filiera tehnologică, cu excepția claselor prevazute la lit. a), pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate si asistenta pedagogica, si pentru clasele din invatamantul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023;

Pentru clasele din învățământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Așadar, prima vacanță școlară de toamnă este cuprinsă între 24-30 octombrie și este valabilă pentru toți elevii. La fel va fi la toate celelalte vacanțe, respectiv cea de iarnă din decembrie-ianuarie, la cea mobilă din februarie, de o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București, în perioada 6-26 februarie 2023, la cea de primăvară din aprilie și la ultima de vară din 17 iunie-4 septembrie.

Prin Ordin nr. 3.505/31.03.2022 privind structura anului școlar 2022-2023, în ziua de 5 octombrie, Ziua internațională a educației,  și în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfașoară în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare rămâne la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).

Clasele din învățământul liceal- filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal organizează activități de instruire practică în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde”.

Ileana Mlădinoiu