Home » Știri » Știri sociale » Câți oameni ar putea trăi pe Terra în 2100. Datele cercetătorilor scot la iveală un răspuns surprinzător

Câți oameni ar putea trăi pe Terra în 2100. Datele cercetătorilor scot la iveală un răspuns surprinzător

Cojocaru Cristian / 03.01.2022, 16:21
Câți oameni ar putea trăi pe Terra în 2100. Datele cercetătorilor scot la iveală un răspuns surprinzător

Creșterea populației globale ar putea atinge un vârf mai devreme decât se aștepta dacă numărul femeilor continuă să crească, potrivit unui studiu care spune că populația lumii ar putea fi cu 2 miliarde sub prognozele ONU până la sfârșitul secolului. Află câți oameni ar putea trăi pe Pământ până în anul 2100.

Care va fi numărul de oameni în anul 2100

Dacă va avea loc o astfel de scădere, atinci ar fi eliminată o parte din presiunea proiectată asupra resurselor naturale, dar ar prezenta guvernelor alegeri politice stricte în privința migrației și a economiei. Populația lumii va atinge vârful de 9,7 miliarde în 2064 și va scădea la 8,8 miliarde până la sfârșitul secolului, potrivit cercetărilor conduse de Universitatea din Washington din SUA și publicate în The Lancet.

Se spune că unele țări, inclusiv Japonia, Spania și Italia, își vor vedea populația înjumătățită, în timp ce populația Africii Subsahariane se va tripla în următorii 80 de ani. Numărul persoanelor în vârstă îi va depăși pe cei tineri, cu 2,4 miliarde de persoane cu vârsta peste 65 de ani prognozate până în 2100, față de 1,7 miliarde sub 20 de ani.

Factorii majori în scăderea populației sunt extinderea accesului la contracepție și îmbunătățirea educației femeilor și fetelor. Dacă aceste tendințe sunt reduse, va avea loc o creștere mai mare. De exemplu, deși se preconizează că populația Africii sub-sahariane va crește, ratele de fertilitate se estimează că vor scădea de la 4,6 nașteri pe femeie în 2017 la 1,7 până în 2100. Dacă această scădere a fertilității nu se va materializa, creșterea generală va fi mult mai mare.

Christopher Murray, directorul Institutului pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington din Seattle, autorul principal al cercetării, a declarat că acest lucru deschide potențialul de consecințe negative dacă guvernele ar alege politici coercitive în locul imigrației.

„Cele mai bune soluții pentru susținerea nivelurilor actuale de populație, creștere economică și securitate geopolitică sunt politicile deschise de imigrație și politicile sociale care susțin familiile care au numărul dorit de copii. Cu toate acestea, există un pericol foarte real ca, în fața populației în scădere, unele țări ar putea lua în considerare politici care restricționează accesul la serviciile de sănătate a reproducerii, cu consecințe potențial devastatoare. Este imperativ ca libertatea și drepturile femeilor să fie în fruntea agendei de dezvoltare a fiecărui guvern”, a spus el.

oameni 2100
Populatia lumii va descreste incepand cu anul 2064

Țările în care populația se va reduce la jumătate

Schimbările în populația de vârstă activă vor fi probabil deosebit de importante pentru factorii de decizie. Populația de vârstă activă a Chinei va scădea de la 950 de milioane în 2017 la aproximativ 360 de milioane până în 2100, conform prognozei, în timp ce cea a Indiei va scădea de la 762 de milioane la aproximativ 580 de milioane. În Nigeria, se estimează că populația în vârstă de muncă va crește de la 86 de milioane în 2017 la 460 de milioane în 2100. Stein Emil Vollset, de asemenea, de la IHME, și primul autor al lucrării, a spus că schimbările aduse structurii populației ar ridica anumite dileme.

„În timp ce scăderea populației este potențial o veste bună pentru reducerea emisiilor de carbon și a stresului asupra sistemelor alimentare, cu mai mulți bătrâni și mai puțini tineri, provocări economice vor apărea pe măsură ce societățile se luptă să crească cu mai puțini lucrători și contribuabili și cu abilitățile țărilor de a genera bogăție. necesare pentru a finanța sprijinul social și asistența medicală pentru vârstnici sunt reduse”, a spus el.

Migrația trebuie să fie o mare parte a viitorului, au sugerat autorii, deoarece fără politici de imigrație mai liberale, populațiile din 23 de țări sunt estimate să se înjumătățească, printre care Japonia, Thailanda, Italia și Spania. Starea nemișcată nu este o opțiune, potrivit lui Ibrahim Abubakar, profesor de epidemiologie la University College London, care nu a fost implicat în studiu.

Estimarea standard utilizată de multe țări provine dintr-un raport din 2017 al Diviziei pentru Populație a ONU, care sugerează o populație globală de 10 miliarde până în 2050 și 11 miliarde până în 2100. Noul studiu a luat un model diferit, cu o concentrare mult mai strânsă asupra modificărilor aduse factorii determinanți ai fertilității, cum ar fi nivelul de educație și disponibilitatea contracepției, spre deosebire de modelele tradiționale care extrapolează într-un mod mai simplu din tendințele din trecut.

Autorii au luat în considerare impactul crizei coronavirusului și au estimat că nu ar avea nicio diferență apreciabilă asupra populației pe termen lung. Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată care nu a fost implicat în cercetare, a lăudat modelarea, dar a avertizat că multe vor depinde de politică și comportament.

„În loc să facă doar presupuneri despre cum se va schimba fertilitatea în viitor, această echipă a folosit date din anii trecuți pentru a descrie modul în care fertilitatea variază în funcție de factorii care o determină, în special de accesul femeilor la educație și la contracepția modernă.

Dacă aceasta oferă o bază mai solidă pentru prognozele de fertilitate depinde de cât de ușor este să faci presupuneri plauzibile cu privire la accesul la educație și la contracepție peste câteva decenii. Depinde, de asemenea, de măsura în care relația dintre fertilitate, pe de o parte, și accesul la educație și contracepția modernă, pe de altă parte, funcționează într-un mod similar în viitor ca și în trecut”, a explicat acesta.

Modelatorii nu au putut, de asemenea, să țină seama în detaliu de predicțiile climatice, care ar putea fi un factor important în viitor, după cum a mai afirmat acesta.