Home » Politică » Dosar penal » Cazul Caracal. Ce au declarat medicii legiști, după aproape 3 ani de la dispariția Alexandrei și Luizei

Cazul Caracal. Ce au declarat medicii legiști, după aproape 3 ani de la dispariția Alexandrei și Luizei

Manolică Anca / 14.02.2022, 11:36
Cazul Caracal. Ce au declarat medicii legiști, după aproape 3 ani de la dispariția Alexandrei și Luizei

Cazul Caracal zguduia România în urmă cu aproape trei ani, atunci când Gheorghe Dincă devenea principalul suspect pentru uciderea a două tinere. Alexandra Măceșanu și Mihaela Luiza Melencu au fost agresate și torturate fără milă de către Gheorghe Dincă, dar misterul din jurul acestui caz încă persistă. Cu ce noi declarații au mai venit medicii legiști.

Cazul Caracal este departe de a se încheia

În vara lui 2019, cazul Caracal îngrozea toată România. Alexandra Măceșanu, în vârstă de 15 ani pe atunci, era răpită, sechestrată și violată de Gheorghe Dincă. Chiar dacă tânăra a apelat de trei ori la 112, cerând cu disperare ajutorul, autoritățile au intervenit mult prea târziu. După 19 ore de la apelul ei disperat și la 48 de ore de când fusese răpită.

În dimineața zile de 26 iulie 2019, intrând în curtea casei lui Dincă, polițiștii nu au mai găsit decât cenuşă şi fragmente de oase sub un butoi. Trupul Alexandrei nu a fost găsit, iar Dincă le-a spus atunci anchetatorilor că a ucis-o și a ars-o în butoi. Dispărută este și Luiza Melencu, o altă tânără din zona Municipiului Caracal, care nu a mai ajuns acasă din 14 aprilie 2019.

De atunci au urmat anchete peste anchete, zeci de declarații contradictorii și, după aproape trei ani, părinții celor două fete nu au încă un răspuns la întrebarea: ce s-a întâmplat cu fiicele lor?

Medicii legiști, noi declarații în acest caz

Zilele trecute, cele două doctorițe de la Institutul Național de Medicină Legală, care au emis certificatele medico-legale în cazul celor două fete dispărute, au fost audiate în dosarul Caracal. Medicii examinaseră fragmentele osoase găsite în butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă, autoritățile fiind sigure că acestea ar aparține Alexandrei.

Gheorghe Dincă
Gheorghe Dincă

În urma declarației avocatei Carmen Obârșanu, medicii ar fi recunoscut judecătorilor că, după expertiza realizată, nu se poate stabili ADN-ul. Totodată, ei nu cunosc detalii despre elementare dentare din care a fost recoltat ADN-ul. Practic, în urma întrebărilor judecătorilor, doctorii au dat răspunsuri incerte.

„Este strigător la cer. Doctorița Roșu, cea care a emis certificatul de deces al Alexandrei Măceșanu, a spus că este o practică să emită certificat constator de deces în condițiile în care se încalcă ordonața 1 privind reglementarea activității medicinii legale și articolul 50 din Codul Civil. Medicul poate elibera certificat constator în condițiile în care există cadavru.

Aici nu a fost niciun cadavru, deci trebuia să există o hotărâre judecătorească de declare a morții”, a spus Carmen Obârșanu, conform Gândul.

Gheorghe Dincă, scrisoare de patru pagini din închisoare

După ce a recunoscut că le-a răpit pe cele două fete, Dincă vrea să obțină bani de la statul român. El a redactat o scrisoare de patru pagini în care și-a exprimat dorința de a reclama România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Mai exact, el se declară nemulțumit de felul în care autoritățile române au instrumentat cazul Caracal în care este inculpat. După cum a explicat Carmen Obîrșanu, avocata mamei Mihaelei Luiza Melencu, cercetările nu au respectat standardele impuse de lege. Mai mult, spune ea, lui Dincă i s-ar fi promis ajutor în această speță.