Home » Știri » Știri sociale » Ce averi au unii dintre cei mai importanți lideri ai lumii: fostul premier al Marii Britanii, regele Iordaniei, președintele Kenyei. Un document secret a scos totul la iveală

Ce averi au unii dintre cei mai importanți lideri ai lumii: fostul premier al Marii Britanii, regele Iordaniei, președintele Kenyei. Un document secret a scos totul la iveală

Alexandru Cazacu / 04.10.2021, 13:43
Ce averi au unii dintre cei mai importanți lideri ai lumii: fostul premier al Marii Britanii, regele Iordaniei, președintele Kenyei. Un document secret a scos totul la iveală

Au ieșit la iveală mai multe documente secrete care oferă informații despre averile unora dintre cei mai importanți lideri ai lumii. ”Pandora Papers” prezintă date despre activele deținute de unii dintre cei mai importanți oameni ai planetei, printre care și Tony Blair, Vladimir Putin și regele Abdullah al Iordaniei.

Ce averi au unii dintre cei mai importanți lideri ai lumii

Jurnaliștii de la BBC, The Guardian și alți parteneri din presă a acestora au obținut acces la documente secrete a 14 companii de servicii financiare din țări precum Panama, Insulele Virgine Britanice, Cipru, Belize, Elveția, Emiratele Arabe Unite și Singapore. În documentele ”Pandora Papers” apar aproximativ 35 de foști și actuali lideri ai lumii și dezvăluie modul prin care aceștia au ajuns să cumpere proprietăți de lux. Se pare că circa 95.000 de firme offshore se află în spatele acestor achiziții.

De exemplu, regele Abdullah al Iordaniei a reușit să adune pe ascuns o avere de aproximativ 70 de milioane de lire sterline, în proprietăți din Statele Unite și Marea Britanie. În atenția presei au intrat și fostul premier Tony Blair și soția sa. În documentele menționate se arată că cei doi au economisit 312.000 de lire sterline în taxe de timbru, după achiziționarea unei clădiri de birouri din Londra.

De asemenea, în documente apar informații și despre o legătură între Vladimir Putin și active secrete din Monaco. Cu toate acestea, numele președintelui rus nu apare în aceste documente, oameni din anturajul său au devenit peste noapte proprietarii unor case, imobile de lux și iahturi. Printre aceștia se află și Svetlana Krivonogikh, cu care liderul de la Kremlin ar avea o fiică.

”Pandora Papers”, documentele secrete care conțin informații despre averile liderilor lumii

Printre cei vizați în ”Pandora Papers” se află și prim-ministrul Cehiei, Andrei Babiș. Acesta a achiziționat două case de lux în sudul Franței. Deși vilele au costat aproximativ 12 milioane de lire sterline, premierul ceh nu a declarat fiscal o companie de investiții offshore prin care le-a cumpărat.

De asemenea, vizat este și președintele azer Ilham Aliev. Acesta a fost acuzat de mai multe ori de corupție și de faptul că și-a jefuit țara. Ei bine, alături de familia și asociații săi, el a fost implicat în achiziții de imobile în valoare de peste 400 de milioane de lire sterline în Marea Britanie, potrivit documentelor menționate. Nu mai puțin de 17 proprietăți au ajuns în posesia familiei acestuia. Ba chiar mai mult de atât, pe numele fiului său, în vârstă de 11 ani, este trecută o clădire de birouri din Londra, în valoare de 33 de milioane de lire sterline. Clădirea cu pricina a fost achiziționată de o firmă fictivă a unui prieten al președintelui și a fost trecută ulterior pe numele băiețelului.

Totodată, dezvăluirile documentelor menționate îi vizează și pe alți șefi de state și guverne cu averi secrete. Printre aceștia se află și Uhuru Kenyatta, președintele Kenyei. Acesta împreună cu alți șase membri ai familiei sale au în secret rețea de companii offshore. Doar una dintre acestea deține active secrete de aproximativ 30 de milioane de dolari.