Home » Life & Style » Cine este Ramon Abbas, influencer și escroc internațional. Adevăratul mod prin care a devenit multimilionar

Cine este Ramon Abbas, influencer și escroc internațional. Adevăratul mod prin care a devenit multimilionar

Cojocaru Cristian / 15.09.2021, 16:36
Cine este Ramon Abbas, influencer și escroc internațional. Adevăratul mod prin care a devenit multimilionar

Ramon Abbas este un influencer care este urmărit de 2,5 milioane de persoane pe Instagram. Acesta folosește pseudonimul de Hushpuppi și este considerat de către FBI ca fiind unul dintre cei mai cunoscuți infracotri ai lumii. Vedeta din mediul online are acum de ispășit o pedpeasă cu închisoarea de 20 de ani.

Ramon Abbas este un influencer considerat infractor de către FBI

Jurnaliștii de la BBC au utilizat cele mai recente documente pentru a-l desconspira pe omul din spatele celor mai mari atacuri cibernetice care i-a costat milioane pe unii utilizatori. Influencerul era cunoscut drept ”Yahoo Boy” în Nigeria, ajungând ulterior să se autoproclame ”Maestrul Miliardar Gucci” care trăia o viață de lux în Dubai, asta până să fie arestat, anul trecut.

În vârstă de 37 de ani, cariera acestuia a început în Oworonshoki, o zonă săracă din nord-estul Lagos, Nigeria. Un șofer local a declarat pentru BBC că Abbas era un băiat care lucra alături de mama sa în piașa Olojojo, iar tatăl acestuia era șofer de taxi. Șoferul respectiv a afirmat că lui Abbas îi plăcea să arunce cu banii fiind ”generos. Obișnuia să cumpere bere pentru toți cei din jur”.

Localnicii știau că de fapt acesta își câștiga banii din infracțiunile cibernetice, făcând parte din ”Yahoo Boys”. Aceștia erau niște escrosci care furau identități, iar ulterior, se foloseau de aceste identități pentru a atrage diferite persoane, făcându-le să le trimită bani în conturi. La fel ca ceilalți membri ai echipei, Abbas și-a lărgit orizonturile infracționale.

La sfârșitul lui 2014, Abbas a plecat în Kuala Lumpur, iar în 2017, acesta s-a mutat în Dubai. În februarie 2019, el a încercat să spele 13 milioane de euro furate de o bandă de hackeri nord-coreeni de la Malta Bank of Valletta. Abigail Mamo, director executiv al camerei malteze a întreprinderilor mici și mijlocii, spune că jaful a aruncat insula de vacanță în „haos”. Banca a declarat că a reușit să recupereze 10 milioane de euro.

influencer ramon abbas
Ramon Abbas ducea o viata de lux in Dubai

Fraudele de milioane de dolari pe care le-a comis

În mai 2019, Abbas a fost însărcinat cu crearea unui cont bancar în Mexic. Trebuia să primească 100 de milioane de lire sterline de la un club de fotbal din Premier League și 200 de milioane de lire sterline de la o firmă din Marea Britanie. Niciunul dintre ei nu este menționat în actele judecătorești. Escrocheriile urmau să fie efectuate prin Business Email Compromise (BEC).

Teribil de simplu, BEC funcționează prin interceptarea plăților prin e-mailuri false care par să provină de la o adresă care este aproape exact aceeași cu cea a furnizorului. Doar o singură literă sau număr va fi diferită. În acel e-mail, escrocii, care se prezintă ca un furnizor care așteaptă plata spun de obicei că au schimbat băncile, deci plata va trebui să fie conectată la un alt cont.

Funcționarul de conturi este păcălit să creadă că este o cerere legitimă din partea furnizorului și, printr-un singur clic, se pierd sume imense de bani. Dar înșelăciunea Premiership s-a destrămat atunci când băncile britanice au refuzat să plătească în contul mexican. Niciunul dintre cluburile Premiership nu au confirmat dacă au fost sau nu victime.

Ultima mare înșelătorie a lui Abbas înainte de arestarea sa din Dubai în iunie 2020 a fost furtul de identitate direct, împrumutat de la escrocheriile romantice Yahoo Boy din tinerețe. El și-a asumat identitatea unui bancher din New York pentru a-și prinde victima, un om de afaceri din Qatar care caută un împrumut de 15 milioane de dolari pentru a construi o nouă școală în statul din Golf.

Între decembrie 2019 și februarie 2020, Abbas și o bandă de presupuși intermediari din Kenya, Nigeria și SUA au sustras de la victimă peste un milion de dolari. O parte din această sumă a fost folosită pentru achiziționarea unui ceas în valoare de 230.000 de dolari. Această bandă avea să se destrame în curând după ce, un membru a amenințat că îi va da în vileag pentru că suma primită era prea mică.

Pe Instagram, el a renunțat la denumirea „Maestrul Miliardar Gucci” pentru ”Dezvoltator imobiliar” cu aproximativ opt luni înainte de arestarea sa și transferul ulterior în SUA pentru a fi judecat. În ciuda faptului că a pledat vinovat în aprilie pentru spălarea banilor, rețelele sociale ale lui Hushpuppi sunt încă live și atrag adepți.

Reporterii BBC i-au întrebat pe cei de la Instagram de ce contul acestuia este încă deschis, iar răspunsul a fost cât se poate de șocant: platforma de socializare a efectuat o anchetă asupra contului și a decis să nu îl închidă. Snapchat a fost la rândul său întrebat același lucru, iar la câteva zile, contul acestuia a fost închis.

Dr. Oyenuga spune că influența lui Hushpuppi persistă, deoarece este încă considerat un model de urmat: „Suntem într-o țară în care suferă o mulțime de tineri. Ei văd că un alt tânăr care odinioară era ca ei a devenit atât de grozav. Am văzut părinți care și-au dus copiii să învețe cum să devină Yahoo Boys”, potrivit BBC.