Home » Știri » Știri sociale » Ce boli pot apărea din cauza mucegaiului. Efectele pot fi extrem de grave

Ce boli pot apărea din cauza mucegaiului. Efectele pot fi extrem de grave

Pană Emanuela / 03.01.2021, 20:00

Mulți dintre noi s-au confruntat cel puțin o dată cu problema mucegaiului, care se dezvoltă în locuințe din cauza umezelii. Lăsând la o parte faptul că este inestetic și destul de greu de îndepărtat, acesta este și periculos pentru sănătatea omului. O serie de afecțiuni, care pot necesita sau nu tratament, pot apărea pe fondul expunerii la această ciupercă, a cărei denumire exactă este Stachybotrys. Mai multe detalii, în continuare.

Ce boli pot apărea din cauza mucegaiului

După cum aminteam, mucegaiul este o problemă des întâlnită în gospodării și afectează atât aspectul, cât și mirosul încăperii, dar nu numai. Această ciupercă este periculoasă și pentru sănătatea omului. Principalii factori care conduc la apariția mucegaiului sunt mediul cald și umiditatea crescută. Gătitul, călcatul sau băile fierbinți sunt doar câteva dintre activitățile care favorizează creșterea umidității în locuință și, implicit, apariția mucegaiului negru. De aceea, ventilarea este extrem de importantă în încăperile în care există condiții de umiditate crescută, precum baia și bucătăria.

„Mucegaiul din cameră este destul de periculos pentru sănătatea adulților și copiilor, chiar și o expunere de scurtă durata la mucegai poate conduce la apariția unor afecțiuni grave, de aceea trebuie înlăturat cât mai repede cu putință“, atrage atenția dr. Liliana Grigoriu, medic primar pneumolog Metropolitan Hospital, potrivit ziare.com.

Anumite categorii de persoane, printre care nou-născuţii, copiii mici şi vârstnicii, care nu au un sistem imunitar prea puternic, prezintă o sensibilitate aparte dacă sunt expuse la mucegai. Printre cele mai întâlnite simptome enumerăm: nasul înfundat, înroşirea ochilor, vedere în ceaţă, fotosensibilitate, tuse seacă, gât iritat, respiraţie şuierătoare sau iritaţii cutanate.

„Erupţiile cutanate se pot manifesta fie sub forma dermatitelor de contact alergice, fie sub forma urticariei. În dermatita alergică de contact apar zone roşii, cu edem, uneori vezicule, cruste, scuame, intens pruriginoase, în funcţie de stadiul de evoluţie, care depăşesc zona de contact cu alergenul.

Urticaria are manifestări relativ similare, dar leziunile sunt trecătoare, apar şi dispar în intervalul a 24 de ore, cu apariţia concomitentă pe alte zone. În cazurile severe pot fi acompaniate de umflarea buzelor, pleoapelor, a altor zone ale corpului, de dificultăţi respiratorii, putând evolua spre forme severe de şoc anafilactic“, avertizează dr. Ioana Simian, medic dermatolog, conform csid.ro.

În funcție de timpul de expunere la mucegai, putem ajunge să suferim de următoarele boli respiratorii:

  • astm bronșic;
  • pneumonii;
  • bronșite cu hiperreactivitate bronșică și tuse cronică;
  • sinuzite;
  • alergii cu congestie nazală;
  • strănut;
  • lăcrimare și disconfort la nivelul ochilor;
  • alergii la nivelul pielii;
  • boli ale sistemului nervos cu tulburări de concentrare și atenție;
  • dureri de cap, tulburări de memorie, astenie fizică, etc.

Mai pot apărea crampe musculare, dureri articulare, dureri abdominale, greață și vărsături șiîn situații rare, chiar deces“, mai punctează dr. Liliana Grigoriu, potrivit sursei citate.

Citește și: Care este umiditatea potrivită în casă și ce metode ai pentru a o ține sub control

Efectele pot fi extrem de grave

Și mai grav este că, uneori, mucegaiul poate apărea într-un loc ascuns, ceea ce înseamnă că riscăm să fim expuși la el fără să ne dăm seama. Tocmai de aceea, trebuie să fim conștienți de faptul că mucegaiul se dezvoltă acolo unde există umiditate crescută.

Mucegaiul din locuință provoacă probleme grave. În cazuri excepționale, poate duce chiar la moarte
Mucegaiul din locuință provoacă probleme grave. În cazuri excepționale, poate duce chiar la moarte

„Peretii afectați sau zonele afectate capătă culoare neagră. În cameră se simte un miros neplăcut. Când nu este la vedere, putem bănui că există dacă avem anumite simptome cum ar fi dureri de cap, oboseală, iritații și inflamații la nivelul ochilor, senzație de sufocare, tuse, strănut, febră“, precizează medicul.

De menționat că, din cauza mucegaiului, cei care suferă deja de boli cronice, în special persoanele cu afecţiuni pulmonare (cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică), ar putea să sufere de infecţii la nivelul plămânilor.

Un raport întocmit de Institute of Medicine, dat publicităţii în anul 2004, arată că există o legătură strânsă între expunerea la mucegai și problemele tractului respirator: tuse, respirație îngreunată, etc., – chiar și în rândul persoanelor aparent sănătoase – astm şi hipersensibilitatea pulmonară.