Home » Știri » Știri sociale » Ce este bine să faci în ziua Adormirii Maicii Domnului

Ce este bine să faci în ziua Adormirii Maicii Domnului

Pană Emanuela / 15.08.2021, 07:30
Ce este bine să faci în ziua Adormirii Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai mari și mai importante sărbători, fiind trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox. Potrivit tradiției bisericești, creștinii marchează la 15 august înălțarea la cer a Fecioarei Maria, de această dată fiind legate multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce e bine și ce nu e bine să faci de Sfânta Maria Mare, afli în rândurile de mai jos.

Ce este bine să faci în ziua Adormirii Maicii Domnului

Gradul înalt de cinstire pe care Biserica Ortodoxă îl acordă Maicii Domnului se vede și din numărul mare de sărbători închinate prăznuirii ei, în contextul în care ceilalți sfinți sunt pomeniți, de regulă, o singură dată pe an, în ziua adormirii lor. Lucrurile se schimbă când vine vorba de Maica Domnului, căci Sfânta Fecioară Maria este celebrată, în mod special, de mai multe ori în cursul anului bisericesc.

Astfel, creștinii nu celebrează doar adormirea sau trecerea ei la cele veșnice (praznicul Adormirii Maicii Domnului – 15 august), ci și nașterea sa (Sfânta Maria Mică – 8 septembrie), împreună cu unele minuni săvârşite prin puterea ei, după plecarea din viaţa aceasta.

Cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria este, potrivit tradiției populare, Adormirea Maicii Domnului, cu toate că mărturii despre existenţa ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când a început să se dezvolte foarte mult cultul Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este celebrată pe data de 15 august, de această zi fiind legate multe tradiții și superstiții, de care țin cont cu sfințenie mai ales cei de la țară. Înainte de sărbătoare, creștinii țin post timp de 15 zile, în special în zilele de luni, miercuri și vineri.

În credința ortodoxă, în această zi de sărbătoare este indicat ca femeile măritate să se ducă la biserică dis-de-dimineață, având cu ele fructe din recolta de prune și struguri, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, există obiceiul ca fetele nemăritate să culeagă flori din grădină, pe care să le ducă la biserică, așezându-le la icoane. Procedând astfel, familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Tot în ziua de 15 august femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru protecție pe toată durata sarcinii și pentru a da naștere unor prunci sănătoși. Tradiția nu îi uită nici pe cei care au trecut la odihnă, astfel că în dimineața acestei zile de sărbătoare se tămâiază mormintele.

Citește și: 10 cele mai frumoase nume de femei și mesajul profund pe care îl conțin. Ce semnifică de fapt Maria, Elena, Gabriela sau Laura

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria Mare

Această sărbătoare creștină aduce cu ea și o serie de lucruri interzise, despre care se spune că atrag ghinionul dacă nu sunt respectate cum se cuvine.

Datini, obiceiuri și tradiții de Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare
Datini, obiceiuri și tradiții de Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare

Astfel, în ziua Adormirii Maicii Domnului nu este bine să te cerți cu nimeni și este mare păcat dacă blestemi sau înjuri pe cineva. Se spune că toate aceste vorbe nechibzuite se vor întoarce asupra ta și a urmașilor tăi.

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului reprezintă un bun prilej pentru împăcare, așadar nu ezita să îți ceri iertare dacă ai greșit cuiva sau dacă știi că ai supărat cu vorba sau cu fapta pe cineva.

De asemenea, în această zi nu se spală haine sau alte obiecte din casă, nu se calcă și nu se plantează pomi ori se culeg roade din grădină.

Printre superstițiile legate de ziua de 15 august se regăsesc și cele referitoare la foc, astfel că, în multe sate românești, nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. În caz contrar, se spune că oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile sau să ia boli care pocesc din cauză că au mâncat gătit la foc în aceste zile.

Dacă vor lucra în această zi mare, gospodarii vor avea recolte blestemate, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria li se va destrăma.