Home » Știri » Știri sociale » Ce este Ghosting-ul, fenomenul care afectează relațiile moderne, și cum îl recunoști

Ce este Ghosting-ul, fenomenul care afectează relațiile moderne, și cum îl recunoști

Cojocaru Cristian / 28.02.2022, 18:00
Ce este Ghosting-ul, fenomenul care afectează relațiile moderne, și cum îl recunoști

Ești într-o relație și brusc, și poate fără niciun avertisment, partenerul tău pare să fi dispărut. Fără apeluri, fără mesaje text, fără conexiune pe rețelele sociale, fără răspunsuri la niciunul dintre mesajele tale. Probabil că partenerul tău nu a părăsit orașul în mod neașteptat din cauza unei urgențe familiale și nu a pățit ceva, ci, mai degrabă, pur și simplu a încheiat legătura fără a se obosi să explice sau să te informeze, ceea ce în termenii actuali reprezintă ghosting-ul.

Ce reprezintă Ghosting-ul și cum te poate afecta

De ce ar alege cineva să dispară pur și simplu din viața altei persoane, decât să planifice, cel puțin, o conversație pentru a pune capăt unei relații? S-ar putea să nu știi niciodată sigur de ce ai parte de ghosting. În timp ce mai multe studii trebuie făcute în mod specific asupra fenomenului de ghosting, cercetările anterioare au analizat diferite tipuri de personalități de atașament și alegerea strategiilor de despărțire.

Este posibil ca persoanele cu o personalitate de tip evitant, cei care ezită să-și formeze sau evită complet atașamentele față de ceilalți, adesea ca urmare a respingerii părinților, care sunt reticente în a se apropia foarte mult de oricine altcineva din cauza problemelor de încredere și dependență și folosesc adesea metode de încheiere a relațiilor, este mai probabil să folosească ghosting-ul pentru a iniția o despărțire.

Alte cercetări au descoperit că oamenii care cred în destin, care cred că relațiile fie sunt menite să fie sau nu, au mai multe șanse să găsească ghostingul acceptabil decât cei care cred că relațiile necesită răbdare și muncă. Un studiu sugerează, de asemenea, că oamenii care pun capăt relațiilor prin ghosting au avut ei înșiși parte de așa ceva.

În acest caz, cel care apelează la ghosting știe cum se simte când o relație se termină brusc, fără explicații, fără loc de discuție. Cu toate acestea, se pare că nu manifestă empatie față de celălalt și poate experimenta sau nu sentimente de vinovăție pentru comportamentul la care a apelat.

Ghosting-ul nu se limitează în niciun caz la relațiile romantice pe termen lung. Relațiile informale de întâlnire, prieteniile, chiar și relațiile de muncă se pot termina cu o formă de ghosting. Pentru persoana care face ghosting, pur și simplu plecarea dintr-o relație, sau chiar dintr-o relație potențială, este o cale de ieșire rapidă și ușoară.

Fără dramă, fără isterie, fără întrebări, nu este nevoie să oferiți răspunsuri sau să justificați vreunul dintre comportamentele lor, nu este nevoie să faceți față sentimentelor altcuiva. Cu siguranță, deși această persoană ar putea beneficia de evitarea unei situații incomode și a oricărei drame potențiale, ea nu au făcut nimic pentru a-și îmbunătăți propriile abilități de conversație și relații pentru viitor.

Pentru persoana care are de-a face cu ghosting-ul, nu există închidere și se confruntă adesea cu sentimente profunde de incertitudine și nesiguranță. Inițial, te întrebi „ce se întâmplă?” Când îți dai seama că cealaltă persoană a pus capăt relației, ești lăsat să te întrebi de ce, ce a mers prost în relație, ce este în neregulă cu tine, ce este în neregulă cu ea, cum nu ai văzut asta să vină.

ghosting-ul
Ghostingul este un fenomen care ia o tot mai mare amploare, la baza avand explicatii psihologice

Ce să faci dacă ești pus într-o astfel de situație

Ghosting-ul doare, este o respingere crudă. Este deosebit de dureros pentru că nu rămâi fără niciun motiv, fără linii directoare despre cum să procedezi și, adesea, cu o grămadă de emoții de rezolvat singur. Dacă suferi de orice problemă de abandon sau de stimă de sine scăzută, a fi ghosted le poate aduce în prim-plan.

În această eră a tehnologiei în continuă evoluție, persoana care a recurs la ghosting este probabil să apară pe diferitele voastre forme de rețele sociale și, dacă este cazul, această persoană care acum a plecat fizic din viața voastră este încă destul de vizibilă. Cum mergi mai departe? Din păcate, nu există nici un truc magic sau un sfat dovedit care să te ghideze rapid către recuperarea dintr-o inimă care a avut de-a face cu această acțiune, dar există bunul simț.

„Evită amintirile fostului partenerl. Este probabil să provoace reapariția emoțiilor dureroase și nu te vor ajuta să obții o închidere emoțională sau să înțelegi de ce s-au despărțit de tine”, sfătuiește Gwendolyn Seidman, Ph.D., profesor asociat de psihologie și președinte al Departamentului de Psihologie de la Colegiul Albright din Pennsylvania.

După ce încetezi să te mai torturezi privind fotografii vechi, texte vechi salvate, postări noi pe rețelele de socializare și orice altceva îți oferă o perspectivă asupra vieții sau acțiunilor persoanei care a recurs la ghosting, încearcă să găsești o nouă distragere a atenției. Poate cel mai important, să știi că probabil că nu este vorba despre tine sau despre ceva ce ai greșit.

„Ar trebui să realizezi că, dacă fostul tău a ales strategia de a se despărți de tine, probabil că îți va spune ceva despre el și deficiențele lor, mai degrabă decât să indice că problema ține de tine.” adaugă dr. Seidman.

Cu alte cuvinte, încearcă să mergi mai departe cât poți de repede și complet. Păstrează-ți demnitatea și rămâi concentrat pe propria sănătate, fericire și viitor, lăsând „fantoma” să se ocupe de repercusiunile finale ale propriei imaturități și lipsei de curaj în contextul unei relații.