Home » Știri » Știri sociale » Ce înseamnă, de fapt, anul sabatic. Ce spun psihologii despre acest concept

Ce înseamnă, de fapt, anul sabatic. Ce spun psihologii despre acest concept

Pană Emanuela / 08.08.2021, 11:58
Ce înseamnă, de fapt, anul sabatic. Ce spun psihologii despre acest concept

În ultima vreme, tot mai mulți intelectuali din țările dezvoltate aleg să-și pună pe pauză cariera timp de un an, să lase deoparte activitățile profesionale și să se dedice hobby-urilor sau să călătorească. În continuare vom vorbi despre Shmita sau anul sabatic. Află ce spun psihologii despre acest concept și ce legătură, are de fapt, acesta cu conflictele interioare.

Ce înseamnă, de fapt, anul sabatic

Persoanele care au citit sau obișnuiesc să citească din Biblie au auzit cu siguranță despre anul sabatic sau „Shmita“, termen care face referire la anul sabatic agricol. Potrivit Bibliei, agricultorii aveau datoria de a lucra pământul timp de șase ani la rând, iar în cel de-al șaptelea acesta trebuia lăsat să „se odihnească“. Prin urmare, în acest an nu se mai desfășurau activități agricole, nu se mai culegea niciun rod, nu se mai plăteau datorii. În întregul acestui an, sclavii evrei erau eliberați de tot.

Legumele și fructele care creșteau de la sine, în cazul în care existau, erau considerate ale tuturor, putând fi mâncate de către cei săraci sau de animale. În ceea ce privește scopul sabatului evreiesc – Shmita, precizăm că există diverse interpretări, printre care:

  • ajutor pentru cei sărmani;
  • an de dezvoltare spirituală, pentru cercetare de sine;
  • eliberare de sub povara stresului.

Făcând trecerea de la Shmita la anul sabatic modern, trebuie să știți că acesta reprezintă o perioadă de concediu plătit sau neplătit care i se acordă unui angajat, cu scopul de a studia și a călători. Altfel spus, anul sabatic reprezintă o pauză de un an sau chiar mai puțin de la activitățile profesionale, petrecută în locații exotice sau pur și simplu departe de aglomerația orașelor.

Părerile referitoare la acest an sabatic sunt împărțite, existând țări/culturi unde tinerii și nu numai sunt încurajați să își acorde această perioadă de timp. La celălalt pol, există persoane care consideră anul sabatic un moft sau chiar o prostie.

De regulă, de acest an sabatic profită intelectualii, care se dedică întru totul meseriei lor, iar după ani la rând de suprasolicitare simt nevoia de un moment de reculegere. Această idee este susținută inclusiv de companii, care chiar le oferă ajutor doritorilor pentru a-și planifica și organiza anul sabatic. Acest concept s-a dezvoltat în special în țările occidentale.

Citește și: Concediu medical. Ce noi reguli apar pentru angajații români care intră în concediu medical. Modificări majore

Ce spun specialiștii despre acest concept

Spuneam mai sus că acest subiect dă liber la controverse, iar unii psihologi asociază anul sabatic cu o criză de identitate a persoanei. Cu alte cuvinte, persoana care își ia un an sabatic simte nevoia să se regăsească pe sine.

Ce reprezintă anul sabatic și la ce ajută el
Ce reprezintă anul sabatic și la ce ajută el

Acel moment constituie ceea ce Milton Erickson a denumit «criza de identitate», considerând că este unul dintre cele mai importante conflicte interioare cu care omul se confruntă în drumul spre dezvoltare personală.

În lumea de azi, în epoca vitezei şi a mişcării permanente, crizele de identitate sunt tot mai des întâlnite. Nevoia de autodescoperire, de împlinire a unor visuri/dorinţe pe care le-ai neglijat se situează pe primul plan. Pe lângă acestea, dorinţa de a ieşi din monotonia şi rutina zilnică se amplifică“, a explicat psihologul Daniela Dragne Macarie pentru adevărul.ro.

Dacă nu ai posibilități financiare, ai cu totul alte priorități sau te confrunți cu diverse probleme, având destule responsabilități pe umeri, atunci, cu siguranță, anul sabatic poate fi considerat un moft.