Home » Știri » Știri sociale » Ce înseamnă steagul roșu la mare și de ce este important să respecți această avertizare

Ce înseamnă steagul roșu la mare și de ce este important să respecți această avertizare

Alexandru Cazacu / 11.08.2022, 12:52
Ce înseamnă steagul roșu la mare și de ce este important să respecți această avertizare

În această perioadă, stațiunile de pe litoralul românesc sunt pline de oameni care vor să se distreze. Cu toate acestea, marea este uneori destul de agitată, iar în astfel de momente va fi arborat steagul roșu. Ce semnificație are steagul roșu la mare și de ce este important să respecți această avertizare, puteți afla în continuare.

Ce înseamnă steagul roșu pe litoral. Toată lumea trebuie să respecte această avertizare

În zilele călduroase, apa mării este perfectă pentru îmbăiere, așa că mulți turiști își doresc să se bălăcească cât mai mult timp. Cu toate acestea, valurile mari și curenții reprezintă un adevărat pericol pentru persoanele care se aventurează în mare, chiar și pentru unii dintre cei mai buni înotători. Tocmai de aceea este bine să ținem cont de sfaturile și recomandările salvamarilor.

Dacă ați fost la mare, cu siguranță ați observat uneori arborate steaguri pe plajă. Așadar, atunci când vedem steagul roșu cu galben, asta înseamnă că salvamarii supraveghează plaja respectivă. Pe de altă parte, steagul galben ne arată că trebuie să fim atenți deoarece pot exista unele pericole și că înotul este recomandat doar celor experimentați.

Ei bine, dacă steagul roșu este arborat, atunci trebuie să știți că înotul este interzis. De obicei, acest steag îl putem vedea când marea este agitată, valurile sunt mari și curenții sunt puternici.

Patru morți în 24 de ore pe litoralul românesc. Printre decedați a fost și un salvamar

În ultimele zile, Marea Neagră a fost foarte agitată, așa că înotul a fost strict interzis. Deși steagul roșu este arborat, nu de puține ori turiștii nu iau în considerare avertizările și se aventurează în apa mării. Se pare că cei mai mulți dintre cei care se îneacă în mare sunt bărbați care, deși știu să înoate, au băut ceva înainte de a intra în apă și nu prea respectă regulile, potrivit Adevărul.

Începând de duminică, salvamarii au efectuat zeci de intervenții pentru a scoate din valuri turiștii care nu respectă avertizările. Conform lui Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, Marea Neagră va mai fi agitată încă o săptămână. „Sunt valuri foarte mari, puternice și un curent foarte mare. Nimeni nu respectă nimic. Degeaba arborăm steagul roșu”, a spus el.

Ce înseamnă steagul roșu la mare
Ce înseamnă steagul roșu la mare și de ce este trebuie să respecți această avertizare

Din nefericire, începând de luni și până marți dimineață, patru persoane și-au pierdut viața în mare. După cum am menționat și anterior, una dintre victime era salvamar. Mai exact, luni a sunat alarma pe o plajă din Saturn, unde un tânăr din Suceava a fost scos din apa mării în zona golfului Diana. Medicii au încercat să-l resusciteze, însă nu au reușit.

Ulterior a avut loc o altă tragedie, însă în Eforie Nord de această dată. Un tânăr în vârstă de 28 de ani din Ialomița a fost văzut în pericol de înec, astfel că un salvamar cu experiență a sărit în apă să-l ajute. Din nefericire, au murit amândoi, după ce turistul s-a panicat și l-a tras la fund și pe salvator, potrivit sursei citate.

Ultima tragedie s-a petrecut loc la Costinești în dimineața zilei de marți, 9 august. Cea de-a patra victimă a fost un tânăr de 25 de ani din Suceava. Acesta a fost scos din valuri de alți turiști, însă a fost declarat decedat după ce medicii au încercat să îl resusciteze.