Home » Știri » Știri sociale » Ce subiecte au picat la Bac la istorie în anii trecuți. Ce grad de dificultate au avut

Ce subiecte au picat la Bac la istorie în anii trecuți. Ce grad de dificultate au avut

Manolică Anca / 20.06.2022, 18:30
Ce subiecte au picat la Bac la istorie în anii trecuți. Ce grad de dificultate au avut

Ce subiecte au picat la Bac la istorie în anii trecuți. Absolvenții de liceu au intrat în febra probelor de la Bacalaureat 2022. După ce au susținut, luni, 20 iunie, examenul la Limba și literatura română, pentru candidați urmează marți, 21 iunie, proba obligatorie a profilului. În cazul absolvenților profilului uman, urmează proba la istorie.

Ce subiecte au picat la Bac la istorie în anii trecuți

Absolvenții claselor a XII-a susțin marți, 21 iunie, proba obligatorie a profilului la Bacalaureat 2022. În cazul celor care au terminat un profil uman, examenul se va da la istorie. Descoperă, în rândurile de mai jos, ce subiecte au picat la Bac la istorie în ultimii ani:

Ce subiecte au picat la Bac la istorie în 2020

Subiectul 1

La primul subiect, elevii au primit două texte din I.A Pop, Istoria ilustrată a românilor pentru tineri și K. Hitchins, Românii 1774-1866. Pe baza conținutului celor două texte, care vorbeau despre unirea Moldovei cu Țara Românească, elevii au avut de răspuns la 7 întrebări.

Subiectul 2

Al doilea subiect a avut un text din I. Bulei, O istorie a românilor. Fragmentul prezintă faptele lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei. Pe baza acestuia, candidații au avut de răspuns la 6 cerințe, printre care, formularea unui punct de vedere al candidatului.

Subiectul 3

La ultimul subiect, candidații au avut de redactat un eseu despre practicile politice adoptate în România în secolul XX. Era obligatoriu să atingă momente precum constituțiile din 1923, 1938 și 1965, ideologiile politice din România în prima jumătate a secolului XX și formularea unui punct de vedere cu privire la politicile adoptate de România în anii ’90.

Ce subiecte au picat la Bac la istorie în 2019

Subiectul 1

La primul subiect, elevii au primit două fragmente din lucrările Istoria României scrisă de M. Bărbulescu și România sub regimul comunist de D. Deletant. Cele două texte evidențiau situația economică a României din perioada comunistă de după Al doilea Război Mondial. Pe baza acestor fragmente, aveau de rezolvat șapte cerințe.

Subiectul 2

Aici era dat un text din „Monarhia în România” de I. Scurtu. Fragmentul prezintă începuturile monarhiei din România și poziționarea Principatelor Unite în războiul ruso-turc din secolul XIX. De asemenea, se vorbea și despre momentul declarării independenței Principatelor Unite Române față de Imperiul Otoman și declararea lui Ferdinand drept rege al României. Elevii au avut de răspuns la 6 cerințe, una dintre ele fiind o argumentare.

Subiectul 3

Eseu despre acțiunile militare și diplomatice desfășurate de români în Evul Mediu şi la începuturile modernității.

Ce subiecte au picat la Bac la istorie în anii trecuți. Ce au avut elevii de rezolvat în 2018

Subiectul 1

Două fragmente de text din Ş. Papacostea, „Geneza statului în evul mediu românesc” care vorbeau despre relațiile internaționale și alianțele pe care le-au făcut unii domnitori ai Moldovei și Țării Românești pentru a-și ajuta țările. Candidații au avut de răspuns la 7 cerințe.

Subiectul 2

Al doilea subiect conținea un fragment din lucrarea „De la Războiul Fierbinte la Războiul Rece” a lui F. Constantiniu care prezintă situația din Europa de Est după Al doilea Război Mondial și formarea Blocului Comunist, din care a făcut parte și România.

Pe baza textului au fost formulate șase cerințe, printre care și un punct de vedere referitor la Partidul Comunist din România.

Subiectul 3

Eseu despre formarea și consolidarea statului roman în secolul al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Printre subiectele care trebuiau atinse era formularea unui punct de vedere referitor la evoluția statului român în primele trei decenii ale secolului al XX-lea.

Vezi și Bacalaureat 2021. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la proba de Istorie și care este baremul.

Conținut programă istorie BAC 2022

Este important de menționat faptul că programa la istorie pentru examenul de BAC 2022 este aceeași cu cea de anul trecut. Ea conține:

Popoare și spații istorice

Romanitatea românilor în viziunea istoricilor.

Oamenii, societatea și lumea ideilor

Secolul XX – între democrație și totalitarism. Ideologii şi practici politice în România şi în Europa.

Constituțiile din România.

Statul și politica

Autonomii locale și instituții centrale și în spațiul românesc (secolele IX-XVIII).

Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari. (secolele XVIII-XX) România postbelică.

Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă. Construcţia democraţiei postdecembriste.

Relații internaționale

Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii.

România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX – cu excepția aspectelor referitoare la faptele istorice desfășurate după 1920 din acest conținut.